Hollanda’da İnek Kemikleriyle Onarılan Zemin Ortaya Çıkarıldı

Hollanda’da, birkaç yüzyıl önce fayans bir zemindeki büyük bir boşluk hassas bir şekilde dilimlenmiş inek kemikleriyle doldurulmuş.

Kemiklerle onarılan fayans zemin, Alkmaar, Hollanda C: Alkmaar Belediyesi

Hollanda’daki bir bina renovasyonu, tüyler ürpertici bir keşfe yol açtı: yüzyıllar öncesine ait, bir kısmı kesilmiş kemiklerle doldurulmuş fayans bir zemin. Neyse ki bu kemikler insanlara ait değil; onlarca ineğin kemiklerinden oluşuyor.

Arkeologları şaşırtan bu keşif, Hollanda’nın geleneksel peynir pazarıyla tanınan Alkmaar adlı bölgesinde yapıldı.

Alkmaar belediyesinin yaptığı açıklamaya göre, şehrin “Red Light” bölgesindeki 17. yüzyılın başlarına ait bir binanın renovasyonu sırasında arkeologlar çağrıldı. Arkeologlar, fayans zeminin yoğun kullanım nedeniyle aşırı derecede aşındığını ve zemindeki bir boşluğun ineklerin bacak kemikleriyle doldurulduğunu keşfetti.

(İlgili: Hollanda’da Flaccus Adında Bir Roma Askerinin Mezarı Keşfedildi)

Özellikle, bu kemikler metatarsal ve metakarpal kemiklerdi; bunlar insanlarda ayak ve avuç içi kemikleri iken, ineklerde alt bacak ve ayak bileğinin bir parçasını oluşturuyor.

Alkmaar belediyesinin kent arkeoloğu Nancy de Jong, “Bu kemik zemini kendi gözlerimizle görme şansına sahip olduğumuz için çok mutluyuz. Geçmiş bir döneme ait bir şeyi ortaya çıkarmak ve Alkmaar tarihine yeni bilgiler eklemek her zaman bir ayrıcalık” diyor.

Hollanda’nın Alkmaar kentinde yüzyıllardır kullanılan bir fayans zemin, dilimlenmiş inek kemikleriyle yamalandı. C: Alkmaar Belediyesi

Bu kemik zeminin ne zaman yapıldığı henüz net değil, ancak benzer örnekler Hoorn, Enkhuizen ve Edam gibi Hollanda liman kasabalarında bulunmuş ve 15. yüzyıla tarihlendirilmişti.

Araştırmacılar, kemiklerin neden fayans yerine zemine yerleştirildiğinden emin değiller, çünkü o dönemde fayans pahalı değildi. Kemiklerin, binanın o dönemde hangi iş için kullanıldığına bağlı olarak özel bir amaçla yerleştirilmiş olabileceği düşünülüyor.

Alkmaar, Hollanda Peynir Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor ve peynircilik geçmişi en az 1365 yılına kadar uzanıyor. Peynir pazarının ilk yazılı kaydı ise 1408 tarihine dayanıyor. 17. yüzyılda Alkmaar, milyonlarca pound peynir ticareti yaparak Avrupa’nın diğer bölgelerine ve hatta Kuzey Amerika ile Batı Hint Adaları’na ihraç ediyordu. Ancak, zemindeki inek kemiklerinin bu köklü peynircilik geleneğiyle bağlantılı olup olmadığı bilinmiyor.

Sığırların metakarpal ve metatarsal kemikleri, kaybolan ve kırılan fayansların yerine kullanıldı. C: Alkmaar Belediyesi

Miras konsey üyesi Anjo van de Ven, “Bu zeminin keşfedilmesi inanılmaz derecede ilginç” diyor. “Arkeologlarımızın bulup ortaya çıkaracağı hâlâ çok sayıda gizli hikâye var.”

Arkeologlar, “kemik zeminin” ne kadar geniş bir alana yayıldığını ve nasıl kullanıldığını belirlemek için daha fazla araştırma yapmayı planlıyor.


Live Science. 18 Aralık 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login