15.000 yıl önceye kadar Endonezya adasında yaşamış Homo floresiensis adlı cücelerin, Homo sapiens’ten farklı bir tür olduğu kesinleşti.
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Endonezya’nın adasında 15.000 yıl önce tükenen ‘hobbitler’in hastalıklı Homo sapiens olmadıkları kesinleşti.
Küçük boyları nedeniyle ‘hobbit’ takma lakaplı Homo floresiensis fosilleri, 2003 yılında Flores adasında keşfedilmişti. Keşfedildikleri günden beri bu insanların, bizim türümüz olan Homo sapiens’in hastalıklı bir versiyonu mu yoksa farklı bir tür mü oldukları tartışması sürüyordu.
Kafatası parçaları üzerine yapılan yeni araştırma, bu insanların kesinlikle Homo sapiens yani bizim türümüzden olmadığını gösterdi.
Bugüne kadar yapılan akademik çalışmalar farklı sonuçları gösteriyordu ve bu yüzden tartışmalar yıllardır devam ediyordu.
Bir teoriye göre Flores insanları, Afrika dışına çıkan ilk insan türü olan Homo erectuslarla bağlantılı ve uzun yıllar boyunca ada dışı etkileşimlere kapalı oldukları için, ada cüceleşmesi denilen bir seleksiyon sürecine girdiler. Bu teoride, deniz seviyesi çok düşükken adaya ulaşmış olabilecekleri ve çeşit bakımından kısıtlı yiyecekler sayesinde cüceleştikleri varsayılıyor. Bu teoriyi destekleyen tarih öncesinde yaşamış ve ada cüceleşmesi görülen cüce filler de mevcut
Yetişkin bir Homo floresiensis’in kilosu 25 ve yaklaşık 1 metre boyundalar. Buna benzer olarak Flores adasının Stegodon adındaki nesli tükenmiş filleri de minyatür.
Bazı araştırmacılar ise beyinleri greyfurt kadar olan Homo floresiensis’in genetik bozukluğa uğramış Homo sapiens olduğunu tartışıyor.
Gizem Çözüldü mü?
Fransa Doğal Tarih Müzesi’nde çalışan bilim insanı Antoine Balzeau, “Kafatasındaki kemik katmanlarında birçok bilgi saklı. Bizim türümüz olan Homo sapiens’e ait hiçbir karakteristiğe rastlamadık.” diyor.
Gizemin bir parçası çözülse de bir parçası ise hala çözülememiş durumda.
Bilim insanları ‘hobbit’lerin birkaç milyon yıl önce komşu Java adasına ulaşmış olan Homo erectus’un küçülmüş bir versiyonu olduğunu doğrulayamamışken, H. floresiensis’in kendine has bir tür olduğu da belirsizliğini koruyor.
Balzeau “Şimdilik şu ya da bu diyemeyiz” diyor.
phys.org
You must be logged in to post a comment Login