Hiyeroglifler Sayesinde 2. Ramses’in Orijinal Lahdi Belirlendi

Arkeologlar, Mısır’daki bir Kıpti binasının altına gizlenmiş bir lahit parçasının bir zamanlar II. Ramses’e ait olduğunu belirlediler.

Lahit parçası Mısır’daki bir Kıpti binasının zemininin altında bulundu. C: Kevin Cahail

Yeni bir araştırmaya göre, dini bir merkezin zemini altında bulunan lahit parçası, eski Mısır’ın en tanınmış firavunlarından II. Ramses’e ait.

Arkeologlar granit parçayı 2009 yılında Mısır’ın doğusundaki antik bir şehir olan Abidos’taki bir Kıpti binasının içinde ortaya çıkardılar. Arkeolog Ayman Damrani ve Kevin Cahail liderliğindeki ekip, lahite farklı zamanlarda iki farklı kişinin yerleştirildiğini tespit etmişti.

Ancak Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, araştırmacılar yalnızca ikincisini, yaklaşık MÖ 1.000 yılında yaşayan 21. Hanedan’ın yüksek rahibi Menkheperre’yi tanımlayabildiler.

(İlgili: Mısır Firavunu II. Ramses’in Mumyası)

Oymalı süslemeler ve metinlerle kaplı lahdin ilk sahibi bir sır olarak kalmıştı. Ancak açıklamaya göre arkeologlar bunun Mısır’ın Yeni Krallık döneminin çok üst düzey bir şahsına ait olduğunu biliyorlardı.

İlerleyen zamanlarda yapılan daha detaylı incelemeler, Fransa’daki Sorbonne Üniversitesi’nde öğretmen ve araştırmacı olan Mısırbilimci Frédéric Payraudeau’nun II. Ramses’i lahitle ilişkilendirmesini sağladı. Açıklamaya göre araştırmacılar, II. Ramses’in bir firavunun adını temsil eden oval şekilli bir gravür olan gözden kaçan kartuşunu deşifre ettiler.

II. Ramses, eski Mısır’ın 19. Hanedanı’nın üçüncü hükümdarıydı ve MÖ 1.279’dan 12.13’e kadar hüküm sürdü. Ramses, Mısır imparatorluğunu günümüzün modern Suriye’sine kadar genişletmesiyle ve Karnak Tapınağı’nın genişletilmesi de dahil olmak üzere inşaat projeleriyle tanınıyor.

Mısır Müzesi’ne göre, 1881’de II. Ramses’in mumyası ve tabutu, Luksor dışındaki bir tapınak kompleksi olan Deir el-Bahari’de, babası da dahil olmak üzere diğer 50 soylu üyesinin kalıntılarını içeren “gizli” bir alanda bulundu. Mısır’daki Amerikan Araştırma Merkezi’ne göre, onun son derece süslü tabutu “antik Mısır’ın en çarpıcı tabutlarından biri” olarak değerlendiriliyor.

II. Ramses, yeni bulunan lahit içine yerleştirilmeden önce, şimdi kayıp olan bir altın tabuta gömüldü ve yağmacılar tarafından mezarında tahrip edilmiş bulunan kaymaktaşı bir lahde taşındı. Ramses daha sonra Menkheperre’nin kendisi için kullanmak üzere Abidos’a naklettiği granit lahde taşındı.

Araştırmacılar, “Bu keşif, Krallar Vadisi’nin o dönemde yalnızca yağmalamaya değil, aynı zamanda sonraki hükümdarlar tarafından cenaze objelerinin yeniden kullanımına da konu olduğunun yeni bir kanıtı.” diyor.

Araştırmanın yazarına göre, Lahit parçası üzerindeki dekorasyon ve metinler, lahit parçasının ilk kez II. Ramses tarafından kullanıldığını (II. Ramses’in kartuşuyla kanıtlandı) ve daha sonra muhtemelen lahit sahibi olan 21. Hanedan’ın baş rahibi Menkheperre (MÖ 1000 civarında) tarafından yeniden kullanıldığını ve muhtemelen Krallar Vadisi’nin yağmalanmasından sonra lahdin Abidos’a nakledildiğini gösteriyor.


Live Science. 29 Mayıs 2024.

Makale

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login