Hititolog Prof. Dr. Belkıs Dinçol, Hititler konferansında Hititlerin ülkenin geleceği, yönetimdeki değişiklikler, tanrılarla iletişim gibi konularda sürekli olarak fala başvurduklarını söyledi.
Hitit Üniversitesi Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen “M.Ö. 2’nci Bin Yılda Anadolu’daki Büyük Uygarlık: Hititler” konulu konferansta konuşma yapan Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Üyesi Hititolog Prof. Dr. Belkıs Dinçol Hititlerle ilgili birbirinden ilginç açıklamalarda bulundu.
MÖ. 2000 yılında Anadolu’da hüküm süren en büyük imparatorluklardan biri olan Hititlerin, ülkenin geleceğini ve devlet yönetimindeki değişikliklerin etkisini öğrenmek için karaciğer falı, talih falı, su yılanı falı ve kuş uçuşlarına baktıklarını söyleyen Dinçol, Yunanistan ve Suriye gibi ülkelerde de Hititlerin izine rastlamanın mümkün olduğunu vurguladı.
Hititlerin bin tanrılı dine sahip olduğunu dile getiren Dinçol, kralların, tanrıların gazabından çok korktuklarını, hangi tanrının kızdığını öğrenmek için de fal baktırdıklarını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Hititler hem ülkenin geleceği ve devlet yönetimindeki değişiklikleri öğrenebilmek hem de hangi tanrının kızdığını bulabilmek için çeşitli yöntemlere başvururlardı. Bunlardan bir tanesi kehanette bulunmaktı. Doğa olaylarına göre hangi tanrının kızdığını öğrenmeye çalışıyorlardı ancak esas öğrenme aracı fal baktırmaktı. Hititler’de fal konusu biraz farklı. ‘Üç vakte kadar ne olacak’ gibi şeyler soramıyorlar sadece belirli sorular yöneltebiliyorlardı. Soruların cevabı da olumlu ya da olumsuz olarak geliyordu. Buna göre de sordukları sorunun cevabını aldıklarını düşünüyorlar. Her tanrının tapınağında bunu yapıyorlar. Bunun için de ya kuş uçuşlarına bakılıyor ya da kurban edilen hayvanların, özellikle de koyunların karaciğerindeki birtakım özelliklere bakılıyordu. Ayrıca talih falı ve su yılanı falına da bakıyorlardı.”
You must be logged in to post a comment Login