Hırvatistan kazılan 3.000 yıldan daha eski bir tümülüste, MS 14. yüzyılın ilk yarısına tarihlenen ikincil bir mezar keşfedildi.

Hırvatistan’ın Brijuni Ulusal Parkı’nın bir parçası olan Veli Brijun adasında bulunan Vrh Kosir (Rankun) bölgesindeki arkeolojik araştırmalar başarıyla tamamlandı ve birkaç bin yılı kapsayan insan varlığına dair etkileyici kanıtlar ortaya çıkarıldı.
Kapsamlı araştırma projesi, Pula’daki Juraj Dobrila Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi Arkeoloji Bölümü uzmanları tarafından, Brijuni Ulusal Parkı ile yakın iş birliği içinde yürütüldü.
Araştırmanın amacı, parkın en önemli arkeolojik alanlarından birinin kültürel mirasını ve uzun tarihini sistematik şekilde incelemek ve daha iyi anlamaktı.
(İlgili: Trakya’da Atıyla Birlikte Gömülmüş Savaşçı Tümülüsü Bulundu)
İncelemenin merkezinde, 3.000 yıldan daha uzun bir süre önce inşa edilmiş Tunç Çağı’na ait bir tümülüs vardı. Bu aşamada arkeologlar önemli bir keşif yaptı: tümülüsün içinde gömülü, bütün halde bir insan iskeleti bulundu.

Radyokarbon analizi, kalıntıları MS 14. yüzyılın ilk yarısına tarihlendirdi ve bu da mezarın geç Orta Çağ dönemine ait olduğunu gösterdi. Bu durum, kişinin tümülüsün ilk inşa edilmesinden yaklaşık üç bin yıl sonra buraya defnedildiği anlamına geliyor.
Arkeolojide, çok daha eski yapıların içine yapılan bu tür mezarlar “ikincil gömüt” olarak adlandırılıyor.
Araştırmacılar bulunan iskelete ek olarak, tümülüsün karşı tarafında ayrı bir insan çene kemiği buldu. Ayrıca çok sayıda küçük kemik parçası da ortaya çıkarıldı.
Detaylı analizler, bu kalıntıların birden fazla bireye ait olduğunu ortaya koydu. Bulunan toplam diş sayısı 50’yi aştı ve bu durum birden fazla ikincil gömütün varlığını açıkça göstererek, alandaki gömme faaliyetlerinin karmaşık ve uzun süreli bir geçmişe sahip olduğuna işaret etti.
Vrh Kosir’de yürütülen çalışmalar, titiz ve yöntemli arkeolojik araştırmanın önemini ortaya koydu.

Her buluntu, Brijuni Adaları’nın tarihsel gelişimini daha geniş bir çerçevede anlamaya katkı sağlıyor ve tarih öncesi dönemlerden Orta Çağ’a kadar uzanan insan faaliyetleri ile gömme geleneklerinin katmanlarını gözler önüne seriyor.
Bu araştırmanın tamamlanmasıyla Brijuni Ulusal Parkı, Hırvatistan’ın kültürel mirasının korunması ve yorumlanmasında sistematik arkeolojik çalışmanın değerini bir kez daha vurgulamış oldu.
Croatia Week. 30 Ocak 2026.
You must be logged in to post a comment Login