Hindistan’da Rüzgarlar Sarayı ya da Hawa Mahal

Hawa Mahal olarak bilinen Rüzgarlar Sarayı, Hindistan’da 1799 yılında Şehir Sarayı’nın kadınlara ait bölümün bir parçası olarak inşa edildi.

Hintçe’de Hawa Mahal olarak bilinen Rüzgarlar Sarayı, Hindistan’ın en ikonik yapılarından biri. 1799 yılında Jaipur’un merkezindeki muazzam Şehir Sarayı’nın kadınlara ait bölümün bir parçası olarak inşa edildi.

Maharaja Sawai Pratap Singh için inşa edilen yapının, halk içine çıkmaları yasak olan kraliyet kadınlarının, sokaklardaki günlük olayları ve törenleri izlemeleri için tüm caddeyi görebilecekleri şekilde tasarlandığı düşünülüyor.

Babür mimari tarzının güzel bir örneğini sergileyen piramit şeklindeki sarayın dantel benzeri dış cephesinde, karmaşık tasarımlarla süslenmiş 953 pencere bulunuyor. Sarayın en dikkat çekici özelliği de bu 953 küçük penceresi veya “jharokha”ları. Mükemmel bir hava sirkülasyonu sağlayan bu çıkıntılı taş pencereler, yapıya adını veren “Hawa” (Rüzgar) kelimesinin sebebi.

Sarayın kendine özgü pembe rengi, Jaipur’a “Pembe Şehir” denilmesinin de sebebi olan, inşa edildiği doğal kumtaşından geliyor. Piramit şeklinde bir yapıya sahip olan Rüzgarlar Sarayı, yüksekliği nedeniyle bir kale duvarı gibi görünse de aslında oldukça ince ve içeriden dışarıya doğru genişliyor.

Ana amacı saraydaki kadınların (purdah sistemi altındaki kadınlar), sokaklardaki günlük yaşamı ve festival kutlamalarını – kendileri görünmeden – izlemelerine olanak tanımak olan yapı, döneminin toplumsal normlarına ve kadınların kamusal alanda görünürlüğüne dair önemli bilgiler sağlıyor. Günümüzde hem yerel halk hem de turistler tarafından oldukça ilgi gören yapı, Jaipur’un zengin tarihi ve kültürel mirasını temsil eden önemli noktalardan bir.

You must be logged in to post a comment Login