Hindistan’da Mezolitik Çağ’a Tarihlenen Duvar Resmi Bulundu

Amatör arkeologlar Y. Ramakrishna Reddy ve Lakshmi Kanta Reddy, Hindistan’ın Andra Pradeş eyaletindeki Gandikota Hisarı’nda Mezolitik Çağ’a ait duvar resimleri keşfettiler.

Hindistan’da Mezolitik Çağ’a Tarihlenen Duvar Resmi Bulundu

Peddakonda ve Gandikota duvar resimleri Kadapa bölgesinde keşfedildi. Fotoğraf: The Hindu

Bu iki arkeoloji meraklısı, aslında birer devlet memuru; Ramakrishna Reddy otobüs durağında çalışan bir biletçi iken, Lakshimi Kanta Reddy ise bir polis memuru. Arkeolojiye ilgisi olan bu ikili, hisarı ziyaretleri sırasında duvar resimlerini tesadüfen fark etmişler.

Aşı boyası ile büyük bir kaya üzerine çizilmiş bu resimler, geometrik şekilleri temsil ediyorlar. Dikdörtgen, üçgen ve daire şeklindeki bu çizgiler bazı hayvanların soyut biçimlerini tasvir etmek için kullanılmış.

Amatör arkeologların verdikleri bilgiler doğrultusunda bölgedeki incelemeleri gerçekleştiren arkeolog ve The Cultural Centre of Vijayawada CEO’su E. Sivanagi Reddy de duvar resimlerinin Mezolitik Çağ’a ait olduklarını onayladı ve MÖ. 10,000-8,000 yılları arasına tarihlendirilebileceklerini belirtti.

Dr. Reddy, büyük kayanın üzerine tek bir kalın fırça ile çizilmiş resimlerin uzunluklarının 1.5 metre ile 2 metre arasında ve yüksekliklerinin de yarım metre ile 6.5 metre arasında değiştiklerini belirtti.

Andra Pradeş’te daha önce de Mezolitik Çağ’a ait benzer resimlerin keşfedildiği belirtiliyor.

Dr. Reddy, bu duvar resimlerinin belgelendirmesinin bir “Dijital Miras” projesi kapsamında The Cultural Centre of Vijayawada tarafından yakın zamanda yapılacağını ifade etti.

thehindu.com

Marmara Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun. Şu anda uluslararası bir oyun şirketinde lokalizasyon uzmanı olarak çalışıyor. Bir arkeoloji gönüllüsü ve bu alanda yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyor. Bilgisayar oyunlarını ve mitolojiyi çok seviyor.

You must be logged in to post a comment Login