Hindistan’da 150 Milyon Yıllık ‘Deniz Canavarı’ Fosili Bulundu

Hindistan’da ilk kez, 150 milyon yıl önce Jurasik döneminde okyanuslarda dolaşan inanılmaz derecede iyi korunmuş “deniz canavarı” fosili keşfedildi. 5,5 metre uzunluğundaki deniz canavarının, bu türe ait şimdiye kadar bulunan en tüm haldeki iskeletlerden biri olduğu düşünülüyor.

Yeni keşfedilen ihtiyozor iskeleti, batı Hindistan’ın Gujarat ilinde yer alan Lodai köyünün dışında bulundu. F: Guntupalli V.R. Prasad

Deniz canavarı fosili Gujarat eyaletindeki Lodai köyünde 2016 yılında keşfedilmesine rağmen, bulgular yeni teyit edildi ve yayımlandı. Jurasik ihtiyozor’unun, 157 ila 152 milyon yıl önce yaşamış olduğu düşünülüyor ve ülkede Jurasik döneme tarihlenen ilk deniz canlısı.

İhtiyozor fosilinin bulunduğu bölgenin bugünkü iklimi kurak ve sert, sıcaklık 40 dereceden fazla. İhtiyozor’ların yaşadığı dönemde Hindistan’ın bu bölgesi, tropik bir denizin içindeydi ve bu metrelerce büyüklükteki bu sürüngen avlanmak için buralarda dolaşıyordu. (Bilinen En Büyük Dinozor Yedi Fil Uzunluğundaydı)

Ekip, ilk başta 150 milyon yıllık bu deniz canlısının kafatasını bulamadı ve dolayısıyla kafatası ve çenesinin günümüze kadar korunamamış olabileceğini varsaydı. Ancak daha sonra ekip tarafından yürütülen kazılarla, ihtiyozor’un çenesinin bir kısmı dikey bir şekilde kayalara gömülü olarak buldu.

İhtiyozor’un sol yüzgeçi. F: Guntupalli V.R. Prasad

Nasıl beslendiği çözüldü

Bu hayvanlar, o dönemin yunusları ya da balinalarıydı: iri gözlü ve dar çeneliydiler, ayrıca koni şekilli dişleri vardı ve balık yiyiciydiler.

Ekibiyle birlikte keşfi gerçekleştiren paleontolog Guntupalli Prasad, “Bu özellikle çok faydalı bir keşif oldu çünkü bulduğumuz dişler, ihtiyozor’un ne yediğine dair fikirler sundu.” diyor. (Tanzanya’da Sauropod Türü Yeni Bir Dinozor Keşfedildi)

Prasad’a göre bu deniz canlısı, muhtemelen balık, deniz yumuşakçaları ve diğer deniz sürüngenleriyle beslenen üst düzey bir avcıydı. Çatlamış ve aşınmış dişleri, spiral kabuklu yumuşakçalar gibi zırhlı balıklar ve ammonitler gibi zorlu avları yediğine işaret ediyor.

“Omurgalı fosilleri Kutch bölgesinde oldukça nadir bulunur ve biz bu bölgede sadece kemik parçaları bulmayı bekliyorduk. Dolayısıyla, neredeyse tüme yakın bir iskelet bulmak şaşırtıcı ve heyecan vericiydi.”

Dünyanın farklı yerlerinde yaşıyorlardı

Bulgular, Avrupa bölgelerinde yaşadığı bilinen ihtiyozor’un, Avrupa, batı Hindistan, Güney Amerika ve Madagaskar arasında göç etmiş olabileceğine işaret ediyor.

Edinburgh Üniversitesi’nden paleontolog Steve Brusatte, “Bu harika bir keşif ve şimdiye kadar bulunan en iyi korunmuş ihtiyozor fosilleri arasında.” diyor. (160 Milyon Yıllık Fosiller İlk Memelilerin Uçabildiklerini Gösteriyor)

İhtiyozor’un fosilini kazmak kolay değildi: Fosili çevreleyen kayaçların çoğu son derece sertti ve sıcaklıklar 40 dereceydi. F: Guntupalli V.R. Prasad”Bu bulgu, dinozorlar döneminde, ihtiyozor’ların küresel olarak ne kadar yaygın olduğuna dair önemli ipuçları veriyor. Aynı zamanda dinozorların karalarda da gezdiği dönemde, dünyanın dört bir yanındaki okyanuslarda yaşadıkları görülüyor.”

Prasad, “Bu, yalnızca Hindistan’daki ilk Jurasik ihtiyozor bulgusu olmasından dolayı değil, aynı zamanda eski Gondwanaland’ta Endonezya-Madagaskar bölgesindeki ihtiyozorların evrim ve çeşitliliğine ışık tutması ve Jurasik dönemde Hindistan’ın diğer kıtalarla olan biyolojik bağlantısını aydınlatması nedeniyle de göze çarpan bir keşif.”

Bölgedeki kazılar sürecek

Prasad ve ekibi, daha çok ihtiyozor ve diğer deniz sürüngenlerinin fosillerini ortaya çıkarmak için bölgede daha kapsamlı keşifler yapmayı planlıyor.

Prasad, “Bulgularımızın, bu bölgedeki omurgalı fosil araştırmaları için yeni ilgilere yol açabileceğini ve yeni keşiflere sebep olmasını umuyoruz.” diyor.

 


National Geographic. 25 Ekim 2017.

Makale: Guntupalli V. R. Prasad, Dhirendra K. Pandey, Matthias Alberti, Franz T. Fürsich, Mahesh G. Thakkar, Gaurav D. Chauhan. 2017. Discovery of the first ichthyosaur from the Jurassic of India: Implications for Gondwanan palaeobiogeography. PLOS ONE; 12 (10)

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login