Heliopolis’te Khufu Saltanatından Kalma Taş Bloklar Keşfedildi

Mısır’ın Heliopolis antik kentinde yapılan arkeolojik kazılarda, firavun Khufu’nun saltanatından kalma taş bloklar keşfetti.

C: Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı

Khufu, Eski Krallık döneminin ilk yarısında (MÖ 26. yüzyıl) Dördüncü Hanedan’ın ikinci firavunu olan eski bir Mısır hükümdarıydı. Khufu, genellikle Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Büyük Gize Piramidi’ni yaptırmasıyla tanınıyor.

Arkeolojik çalışmaların amacı, Aşağı Mısır’ın 13. başkenti olan Heliopolis antik kentinde veya Aşağı Mısır’ın Heliopolite Nome’unda ve önemli bir dini merkezde kazı yapmaktı. Çalışmalar sırasında arkeologlar, Ain Shams bölgesindeki Kral Khufu dönemine ait ilk keşfi temsil eden Senusret I dikilitaşının yakınındaki Güneş Tapınağı kalıntılarında büyük granit blokları ortaya çıkardılar.

(İlgili: Eski Mısır’ın Firavunları Piramitlerin İçine Ne Sakladı?)

Arkeoloji Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Waziri, keşfi bir basın açıklamasıyla duyurdu ve taşın bir zamanlar Gize Piramitleri’nde yer alan bir binanın parçası olabileceğini ve daha sonra Ramesside döneminde (19. ve 20. Hanedan) taşınıp başka bir amaçla kullanıldığını öne sürdü.

Kral Khufu’nun saltanatından kalma taş bloklar. C: Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı

Kazılarda ayrıca, Amenemhat IV, Sobekhotep IV, Ay, Set I, Osorkon I, Takelot I ve Psamtik I döneminden kalma lahitler ve sunaklar, ayrıca Kral Amenhotep II’nin Sfenksi şeklindeki heykelsi kuvars modeli, taban Kral Amasis heykeli ve pembe granitten bir babunun devasa heykelinin kaidesi ortaya çıkartıldı.

Araştırmacılar ayrıca Naqada III dönemine ait arkeolojik katmanlar, MÖ 3. binyılda dini ve ritüel aktiviteyi gösteren moloz çanak çömlek katmanları ve üzerinde Horus yazıtı bulunan Kral I. Pepi’ye (MÖ 2280) ait bir granit parçası keşfettiler.

Mısır tarafından çalışma başkanı Ayman Ashmawy, daha fazlasını ortaya çıkarmak için kazılarına devam edeceklerini belirtiyor.


Egypt Ministry of Tourism and Antiquities. 13 Haziran 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login