Havalimanında Hoparlör İçinde Antik Mumyalar Bulundu

Kahire Havalimanı’nda, hoparlörlerin içine gizlenmiş bir Antik Mısır mumyasına ait parçaları yasadışı olarak kaçırma girişimi son anda engellendi.

Bir X-Ray tarayıcısıyla bir çift hoparlör içine yerleştirilmiş mumya parçaları tespit edildi. C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı.

Mısır Eski Eser Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, havalimanındaki X-Ray tarayıcıları Belçika’ya doğru yola çıkan bir paket içerisine gizlenmiş olan mumya kalıntılarını tespit etti.

Bakanlığa göre, antik mumyalara ait bir gövde kısmı, bir kol, bir sol el parçası, iki bacak ve iki ayaktan oluşan kalıntılar iki mumyaya aitti ve bir çift stereo hoparlör içine gizlenmişti.

(Antik Mısır Heykellerinin Burunları Neden Kırık?)

Havalimanı görevlileri bu saklı vücut parçalarını keşfettikten ve el koyduktan sonra, arkeologlar kalıntıları inceledi ve bunların antik mumyalara ait olduğunu doğruladı. Bakanlık tarafından mumya parçalarının daha sonra restorasyon amacıyla Kahire Eski Eserler Müzesi’ne götürüldüğü bildirildi.

Kahire Uluslararası Havalimanı’nda bir kaçakçılık girişimi sırasında kurtarılan kalıntılar iki antik mumyaya ait. C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

1983 yılında düzenlenen Mısır Eski Eserleri Koruma Kanunu’na göre Mısır’da bulunan bütün eski eserler devletin malvarlığı olarak görülüyor. Birkaç istisnası olmakla birlikte yasa, insan ve hayvan kalıntıları da dahil olmak üzere tarihi ve arkeolojik değere sahip nesnelerin özel bir mülkiyetle elde bulunmasını yasaklıyor.

Mısır’a ait tarihi eserlerin ticareti katı bir biçimde yasaklanmış ve bu objelerin makamlarının izni olmadan ülkeden çıkarılması durumunda para cezasına çarptırılıyor ve iki yıla kadar hapis cezası veriliyor. Bakanlığın bildirdiğine göre, bu yasayı uygulamak üzere özel bir arkeolojik birim (yakın zamanda keşfedilen mumya parçalarını da tanımlayan ekip) Kahire Havalimanı’nda görev yapıyor.

Tüm bu önlemlere rağmen, çalıntı eser trafiği sürüyor. 2016 yılında, 50 milyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen eserler yasadışı olarak gemiyle Mısır’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınmıştı. Bu, 20 yıl içinde gerçekleşen yasadışı Mısır eserleri trafiğinin en yüksek yıllık değerini temsil ediyordu.

2016 yılında Antiquity dergisindeki makalede, aslında Mısır’daki arkeolojik alanlardaki yağmalanmanın 2011’de çarpıcı bir şekilde arttığını ve siyasi kargaşanın ve ekonomik istikrarsızlığın ülkeyi sarstığını söylüyordu.

2002 yılından 2013 yılına kadar Mısır genelindeki 1000’den fazla siteye ait uydu görüntülerinin incelenmesi, bu yağmalamaların birçok yeri etkilediğini gösterdi.

2016 yılındaki Antiquity araştırmasına göre araştırmacılar, 2010 -2011 yılları arasında yağma olaylarının ikiye katlandığını; 2011’deki çalkantıyı izleyen yıllarda 2011 ve 2013 arasında yeniden iki katına çıktığını ortaya koydular.


Mindy Weisberger. Live Science. 25 Şubat 2019.

Ankara Üniversitesi SBF Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi ile İstanbul Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm bölümlerinden mezun. Kültürel miras ve arkeolojiyle yakından ilgili.

You must be logged in to post a comment Login