Hatay’da Bulunan Tethys ve Okeanos Mozaiği

Antiocheia’daki (Antakya) Takvim Evi’nde bulunan Okeanos ve Tethys Mozaiği, MS 2. yüzyıla tarihleniyor.

(C: Flickr/archstanton)


Yaklaşık 40 metrekarelik bir alanı kaplayan mozaik, günümüzde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Bir kısmı tahrip olan mozaikte, Okeanos’un vücudunun büyük bir kısmı, Tethys’in yüzünün sağ yarısı ve arka planda yer alan balıkların bir kısmı korunabilmiş durumda. Kare ve eşkenar dörtgenlerin oluşturduğu kalın bir bordüre sahip paneli, içte üç sıra farklı dalga motifleri çerçeveliyor.

(C: Wikimedia Commons)

Dikdörtgen panelin ortasında ise Okeanos ve Tethys tasvirleri yer alıyor. Her ikisi de deniz zeminine, birbirlerine zıt yönlere doğru oturmuş bir şekilde görülen figürlerin yüzleri birbirine dönük. 

(C: Flickr/archstanton)

Bir kaya üzerinde oturan Okeanos, sağ elinde bir dümen tutuyor. Bacakları mavi kumaşla örtülmüş, iri gözleri ileri doğru bakıyor. Beyazlamış saçları ve tüyleri Okeanos’u yaşlıymış gibi gösterse de vücudu oldukça genç ve güçlü tasvir ediliyor. Gür saçlarının arasından çıkan ıstakoz kıskacı görülüyor.

(C: Flickr/archstanton)

Mozaiğin sol tarafında yer alan yarıya kadar çıplak Tethys figürünün de bacakları mavi bir kumaşla örtülü. Sağ omzundan dökülen uzun saçları, koyu renk ve dalgalı tasvir edilirken, tanrıçanın simgesi olan ve alnının iki tarafından çıkan kanatlar görülüyor. 

(C: Wikimedia Commons)

Oturan her iki figürün etrafında ise yüzen deniz canlıları yer alıyor. Aralarında değişik türde ve büyüklükteki balıklar, midye, ahtapot, yunus, deniz yılanı, yengeç, denizkestanesi ve deniz kabuklarının bulunduğu deniz canlılarının yüzer gibi resmedilmiş olması, Okeanos ve Tethys’in denizin içinde olduklarını gösteriyor.

You must be logged in to post a comment Login