Hatay’da Bulunan Tethys ve Okeanos Mozaiği

1939 yılında Daphne (Harbiye) Antik Kenti’ndeki Menander Evi’nde bulunan Tethys ve Okeanos Mozaiği, MS 4. yüzyıla tarihleniyor. Günümüzde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Mozaikte önde Okeanos, arkasında Tethys figürlerinin büstleri deniz içerisinde tasvir ediliyor. Okeanos oldukça kaslı, uzun saçlı ve sakallı, saçlarından çıkan ıstakoz kıskaçlarıyla, çıplak olarak betimleniyor. Eşi Tethys ise, tek omuzdan tutturulmuş bir giysi içerisinde, açık beyaz tenli, açık dalgalı saçları omuz üzerine düşmüş, başının iki yanından kanatlar çıkmış olarak görülüyor. 

Sahnenin etrafında ıstakoz, midye, değişik türde balıklar gibi farklı deniz canlıları bulunuyor. Köşelerde ise yunus üzerinde Eros, karadan ağla balık yakalayan çocuk Eros ve olta ile balık yakalayan Eros figürleri görülüyor. 

(C: Visual Resources Collection, Department of Art and Archaeology, Princeton University)

Mitosa göre, Okeanos, yuvarlak ve yassı bir diske benzeyen yeryüzünü çevreler. Aslında deniz değil, evrensel bir ırmak ve ırmakların babası olarak tasarlanır. İnsan dünyanın ucuna doğru hangi yönden giderse gitsin Okeanos’a batar, gene onun sularından doğup yükselir. Hesiodos Theogonia’da Okeanos’un Titan kız kardeşi Tethys’le evlendiğini söyler. Evliliklerinden doğma üç bin dişi varlık bulunur. 

You must be logged in to post a comment Login