Hatay’da Bulunan Narkissos Mozaiği

Hatay’daki Daphne (Harbiye) Antik Kenti’nde bulunan Narkissos ve Ekho Mozaiği MS 3. yüzyıla tarihleniyor.

(C: Flickr/archstanton)

1937-1938 yıllarında Büfe Evi’nde ortaya çıkarılan ve “Narkissos ve Ekho Mozaiği” olarak da adlandırılan eser, günümüzde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Bitkisel ve figüratif bir bordürle çevrili olan merkez sahnede avcı Narkissos, orman perisi Ekho ve aşk tanrısı Eros betimleniyor. Mozaik panelin alt bölümünde ise geometrik motiflerle süslenmiş bir bordür yer alıyor.

(C: Flickr/archstanton)

Adını narsizme, narkoza ve bir çiçeğe vermiş olan Narkissos, Klasik Yunan mitolojisinde oldukça yakışıklı olan genç bir avcı olarak betimlenir. Farklı yazarlar, şairler tarafından ele alınan ve birkaç çeşidi olan Narkissos hikayelerinden birine göre, çok güzel bir peri kızı olan Ekho, bir gün ormanda avlanan Narkissos’u görür ve ilk görüşte aşık olur. Ancak Narkissos bu sevgiye karşılık vermeyerek, peri kızının yanından uzaklaşır. Bu duruma çok üzülen Ekho, günden güne erir ve en sonunda geriye yalnızca sesi kalır.

(C: Flickr/archstanton)

Duruma öfkelenen Aphrodite, Narkissos’u cezalandırmaya karar verir ve oğlu Eros’u görevlendirir. Bir gün av peşindeki Narkissos susamış ve bitkin bir şekilde bir göletin kenarına gelir. Su içmek için eğildiğinde okunu atan Eros, Narkissos’u kendi yansımasını izlerken vurur. Sudan yansıyan kendi yüzünün güzelliğini gören Narkissos ise adeta büyülenir. Kendi görüntüsüne aşık olan Narkissos, günlerce yerinden kalkmadan kendi yansımasını seyreder. Ekho gibi Narkissos da günden güne erimeye başlar ve orada sadece kendini seyrederek ömrünü tüketir. Öldükten sonra da vücudu nergis çiçeklerine dönüşür.

You must be logged in to post a comment Login