Hatay’da Bulunan Menandros Mozaiği

Menandros’un komedyalarından sahneleri temsil eden figürlü dört panel içeren eser, günümüzde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Perikeiromene panelinde, tamamı maskeli oyunculardan oluşan üç figür yer alıyor. Figürler Glykera, Polemon ve Sosias’ı temsil ediyor. Sol tarafta himationu başının üzerine çekmiş genç bir kadın (Glykera) duruyor ve diğer iki figürden uzağa bakıyor. Ortada genç bir adam (Polemon) bir bankta oturuyor ve ayaklarının etrafında çok sayıda nesne dağılmış durumda. Sağda başka bir adam (Sosias) ilerliyor ve sağ kolunu uzatarak işaret yapıyor. (C: Flickr/archstanton)

2007 yılında Daphne Antik Kenti’nde bulunan Menandros Mozaiği, MS 3. yüzyıla tarihleniyor.

Yaklaşık 5 metrekarelik bir alan kaplayan mozaiğin büyüklüğü ve şekli bakımından uzun bir koridoru süslemiş olması muhtemel.

Philadelphoi panelinde hepsi maske takan üç figür yer alıyor. Panelin sağ ve sol taraflarında, benzer görünüme sahip iki genç kadın, yüksek arkalıklı sandalyelerde oturup yün hazırlıyorlar. Ortada elinde asa tutan, başı soldaki kadına dönük yaşlı bir adam duruyor. (C: Flickr/archstanton)

Mozaik taban, Menandros oyunlarından sahneleri tasvir eden dört figürlü panelden ve bunların arasına her biri baklava desenli dört geometrik panelden oluşuyor. Mozaikte 21 farklı renkte taş ve cam tessera kullanıldığı anlaşılıyor.

Figürlü panellerin en büyüğü Synaristosai paneli. Sandalyede oturan yaşlı bir kadın ve kanepede oturan iki genç kadın olmak üzere üçü maskeli ve üç maskesiz kadın hizmetli olmak üzere toplamda altı figür yer alıyor. Maskesiz figürlerden biri yaşlı kadına şarap döküyor, biri sandığın içindekileri sergiliyor ve diğeri masada şarap hazırlamayla ilgileniyor. (C: Flickr/archstanton)

Dört figürlü panelin her biri lacivert, kırmızı, beyaz, mavi ve pembe tesseralardan yapılmış iki şeritli bir guilloche ile çevreleniyor. Her panelde komedyada konuşan karakterleri temsil eden, maske takan üç figür yer alıyor. Bu figürler dışında, Theophoroumene’de kaval çalan küçük bir figür ve Synaristosai’de üç hizmetçi kadın figürü bulunuyor. Bu figürlerin hepsi de maskesiz ve dilsiz.

Dördüncü panel olan Theophoroumenen sahnesinde üç maskeli ve bir maskesiz figür görülüyor. Solda, sağa dönük ve ellerini uzatmış yaşlı bir köle dururken, sağında flüt çalan maskesiz bir çocuk görünüyor. Ortadaki genç, tympanon çalan köleye dönüp bakıyor. Sağda kırmızı çiçeklerle süslenmiş ve dans edip zıplarken zil çalan genç bir kadın görünüyor. (C: Flickr/archstanton)

Her mozaiğin üst kısmında Yunanca harflerle oyunun adı, ardından “μέρος” (perde) anlamına gelen “με” kısaltması ve ardından perdenin numarası yazılı. Yazıtlara göre, Perikeiromene’nin 1. perdesi “Saçları Kırpılmış Kız”, Philadelphoi’nin 1. perdesi “Kardeşleri Seven Kız Kardeşler”, Synaristosai’nin 1. perdesi “Öğle Yemeğindeki Kadınlar”, ve Theophoroumene’nin 3. perdesi “Cinli Kız” yer alıyor.

You must be logged in to post a comment Login