Menandros’un komedyalarından sahneleri temsil eden figürlü dört panel içeren eser, günümüzde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
2007 yılında Daphne Antik Kenti’nde bulunan Menandros Mozaiği, MS 3. yüzyıla tarihleniyor.
Yaklaşık 5 metrekarelik bir alan kaplayan mozaiğin büyüklüğü ve şekli bakımından uzun bir koridoru süslemiş olması muhtemel.
Mozaik taban, Menandros oyunlarından sahneleri tasvir eden dört figürlü panelden ve bunların arasına her biri baklava desenli dört geometrik panelden oluşuyor. Mozaikte 21 farklı renkte taş ve cam tessera kullanıldığı anlaşılıyor.
Dört figürlü panelin her biri lacivert, kırmızı, beyaz, mavi ve pembe tesseralardan yapılmış iki şeritli bir guilloche ile çevreleniyor. Her panelde komedyada konuşan karakterleri temsil eden, maske takan üç figür yer alıyor. Bu figürler dışında, Theophoroumene’de kaval çalan küçük bir figür ve Synaristosai’de üç hizmetçi kadın figürü bulunuyor. Bu figürlerin hepsi de maskesiz ve dilsiz.
Her mozaiğin üst kısmında Yunanca harflerle oyunun adı, ardından “μέρος” (perde) anlamına gelen “με” kısaltması ve ardından perdenin numarası yazılı. Yazıtlara göre, Perikeiromene’nin 1. perdesi “Saçları Kırpılmış Kız”, Philadelphoi’nin 1. perdesi “Kardeşleri Seven Kız Kardeşler”, Synaristosai’nin 1. perdesi “Öğle Yemeğindeki Kadınlar”, ve Theophoroumene’nin 3. perdesi “Cinli Kız” yer alıyor.
You must be logged in to post a comment Login