Hatay’da Bulunan İçki Yarışması Mozaiği

1930’lu yıllarda Hatay’daki Seleucia Pieria (Samandağ) antik kentinde bulunan Herakles ve Dionysos’un İçki Yarışması Mozaiği, MS 3. yüzyılın başlarına tarihleniyor. 

(C: Princeton University Art Museum)

Yaklaşık 27 metrekarelik bir alan kaplayan mozaik, 1939 yılından beri Princeton Üniversitesi Sanat Müzesi’nde sergileniyor.

Herakles ve Dionysos’un içki içme yarışmasına dair sahneyi betimleyen bu mozaik, Antakya’da Roma döneminden kalma zarif bir villanın yemek odasının (triclinium) zeminini süsleyen mozaiklerden biriydi.

(C: Princeton University Art Museum)

Yemek yiyenler, Herakles ve Dionysos’un birbiriyle yarıştığı orta panelin karşısında birbirlerine bakacak şekilde, duvar kenarında konumlandırılmış kanepelere uzanıyorlardı.

(C: Princeton University Art Museum)

Herakles, aslan postu ve sopasıyla (clava) betimlenirken, Dionysos’un başında bir çelenk ve elinde bir riton (içki kabı) bulunuyor. Şarap tanrısının hemen önünde, yere gölgesi düşen bir riton ve içi şarap dolu bir krater daha yer alıyor.

Ayrıntılı mimari çerçeve, kalkık perde ve alınlıktaki maske sahneye teatral bir hava katıyor. Yemek yiyen misafirlere verilen mesaj açıktı: “Herakles bile şarap tanrısından daha fazla içemez, siz de içemezsiniz.”

You must be logged in to post a comment Login