Hatay’da Bulunan Güneş Saati Mozaiği

MS 3. yüzyıla tarihlenen Güneş Saati Mozaiği, Daphne Antik Kenti’nde 1935 yılındaki kazılar sırasında, bir evin tricliniumunda bulundu.

Güneş Saati Evi’nde bulunan mozaikler. Roma villasının adını aldığı güneş saati betimli mozaikler iki yanda yer alıyor. (C: Flickr/archstanton)

Beraber bulunduğu tavus kuşu motifli mozaik ve tahribata uğramış bir diğer güneş saati betimli mozaikle birlikte günümüzde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

İki çerçeveden oluşan mozaiğin alt çerçevesinde sekiz kollu yıldız motifi yer alıyor. Beyaz zeminli üst çerçevede ise mozaikte sütun üzerindeki güneş saatine bakan sakallı yaşlıca bir erkek figürü yer alıyor. 

(C: Flickr/archstanton)

Sağ tarafa adımlayan sütun üzerindeki güneş saatine bakıyor. Figürün ayaklarının gölgesi açık ve güneşli bir havayı işaret ediyor. Ayakların gölgesi yana doğru uzanıyor. Bu bize güneşin tepe noktasında olmadığını gösteriyor. Sahnenin geçtiği vaktin günün hangi zamanı olduğunu ise figürün üst kısmında yer alan Grekçe yazıttan anlıyoruz. Burada geçen “ΕΝΑΤΗΠΑΡΗΛΑΣΕΝ” (dokuzuncu saat geçiyor) ifadesi sahnenin geçtiği vaktin akşamüstü olduğunu gösteriyor. 

(C: Flickr/archstanton)

Dokuzuncu saat güneş batmadan önceki üçüncü saat, öğle vaktinin bitişi, akşamın başlangıcını işaret ediyor. Bu saat hamam saatinin bitişi, onuncu saat ile beraber akşam yemeğinin başladığı saat.

You must be logged in to post a comment Login