Hatay’da Bulunan Büfe Mozaiği

Hatay’daki Daphne (Harbiye) Antik Kenti’nde bulunan Büfe Mozaiği veya diğer adıyla Ganymedes Mozaiği MS 3. yüzyıla tarihleniyor.

(C: Flickr/Wikimedia Commons)

1937-1938 yıllarında Büfe Evi’nde ortaya çıkarılan ve Ganymedes Mozaiği olarak da adlandırılan eser, günümüzde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Dikdörtgen ve yarı daire olmak üzere iki panelden oluşan mozaik, adını bu yarı dairede gösterilen bir Roma evinin yemek salonuna ait masa üzerindeki akşam yemeği tasvirinden alıyor. Stibadiumda oturan herkesin cepheden görebileceği açıyla yerleştirilmiş yemek masası, uzun ve düz bir masayı andırsa da, sigma formunda bir düzenlemeye sahip.

(C: Archaeological Archives, The Trustees of Princeton University)

Masa üzerindeki bu ziyafet sahnesinde gümüş tepsilerde servis edilen yumurta, enginar, balık, karides ve kapaklı kaplar içerisinde et ve tavuk gibi çok çeşitli yemekler ve çiçek ekmekler görülüyor. Bu kadar çeşitli yemeklerin tasvir edildiği mozaiğin, günümüz gastronomi dünyasında en öne çıkan şehirlerden biri olan Antakya’da bulunmuş olması oldukça dikkat çekici.

(C: Flickr/archstanton)

Bu sahnenin ortasındaki tondo içerisinde ise Ganymedes figürü, elinde tuttuğu kap ile bir kartala su içirirken tasvir ediliyor. Kartala (Zeus) sakilik yapan Ganymedes konusunun, konuklara dönük yerleştirildiği görülüyor.

(C: Flickr/archstanton)

Masa tasvirinin hemen önünde, yani dikdörtgen panoda, konukları eğlendirmek için müzik, dans gibi eğlencelere ayrılmış geniş bir performans alanı görülüyor. Bu alanın içine yerleştirilmiş çocuklar ve çeşitli kuş türlerinden oluşan kompozisyon da konuklara doğru bakıyor.


Yararlanılan kaynaklar:

Can, Birol. (2020). Sigma Formlu Masalar ve Blaundos Altar Tablası. Cedrus. 383-400. 10.13113/CEDRUS.202017.

B. Özdilek “Daphne Kazısı”, Hatay Arkeolojik Kazı ve Yüzey Araştırmaları, A. Özfırat, Ç. Uygun (Eds.) 219-250, Hatay 2014: Mustafa Kemal Üniversitesi Yayınları No 50.

You must be logged in to post a comment Login