Hatay’da Bulunan Bacchus Mozaiği

1934 yılında Hatay’daki Daphne Antik Kenti’nde bulunan Bacchus Mozaiği, MS 325-330 yıllarına tarihleniyor.

(C: Courtesy of the RISD Museum, Providence, RI)

Yaklaşık 1.4 metrekarelik bir alan kaplayan taban mozaiği, günümüzde Rhode Island Tasarım Okulu (RISD) Müzesi’nde bulunuyor.

Antik kentteki Konstantin Villası’nda ortaya çıkarılan mozaik, bir zamanlar çok daha büyük bir taban mozaiğinin parçası olarak, villanın giriş salonunu süslüyordu. Meander ve geometrik desenler arasına yerleştirilmiş sekiz büstten biri olan mozaik, bugün RISD Müzesi’nin duvarında sergileniyor. Diğer büstler ise çeşitli müzelere dağıtılmış durumda.

(C: Courtesy of the RISD Museum, Providence, RI)

Madalyon içerisindeki büstte, Yunan mitolojisindeki karşılığı Dionysos olan şarap ve eğlence tanrısı Bacchus, asma yapraklarından yapılmış bir taçla taçlandırılmış ve panter derisinden bir pelerin giymiş güzel bir genç olarak tasvir ediliyor.

(C: Courtesy of the RISD Museum, Providence, RI)

Roma İmparatorluğu için hayati bir tarım ve ticaret merkezi olan Antioch (Antakya) kentindeki ekonomik refah; lüks ve güzellikten zevk alan geniş bir orta sınıf nüfus yaratmıştı.

Bu bölgedeki villalar, genellikle şarap tanrısı Bacchus (Dionysos) tasviri gibi çok sayıda konunun işlendiği etkileyici duvar freskleri ve taban mozaikleriyle gösterişli bir şekilde süslenmişti.

You must be logged in to post a comment Login