Hatay’da Bulunan Arethusa Mozaiği

1998’de Alexandretta (İskenderun) Antik Kenti’nde bulunan Arethusa Mozaiği, MS 5. yüzyıla tarihleniyor. Kısmen tahrip olmuş eser, günümüzde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

(C: Flickr/archstanton)

Mozaikte, Yunan mitolojisinde Elis’teki bir pınara ve Siraküza yakınlarındaki Ortygia adasındaki bir başka pınara adını veren bir peri olan Arethusa tasvir ediliyor. Başında nehir otlarından bir çelenk taşıyan Arethusa, sağ dirseğiyle çağlayanın başında bir kayaya yaslanıyor. Vücudunun üst kısmını çıplak bırakan bir pelerine sarınmış ve sağ elinde yeşil bir dal tutuyor. Ön planda balıkların görüldüğü çırpıntılı bir deniz tasviri yer alıyor.

(C: Flickr/archstanton)

Nehir tanrısı Alpheus, Artemis’in maiyetindeki Arethusa’ya aşık olur. Ortygia’ya kaçan Arethusa, orada bir pınara dönüşür. Ancak nehir tanrısı, ırmağının yönünü yeraltına çevirerek kendi suları ile onunkileri birbirine karıştırır.

Ovidius’un Dönüşümler adlı eserine göre ise Artemis’in maiyetindeki Arethusa, Alpheus Nehri’nde yıkanırken insan formundaki nehir tanrısı tarafından görülür ve takip edilir. Artemis onu yeraltından akan ve Ortygia’da çıkan bir pınara dönüştürür.

You must be logged in to post a comment Login