Hatay’da Bulunan Antakya Lahdi

MS 3. yüzyıla ait Antakya Lahdi, 1993 yılında Antakya’da yapılan bir temel kazısı sırasında tesadüfen bulundu. Sidamara olarak bilinen lahit grubuna giren Antakya Lahdi, Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

(C:AA)

Burmalı sütunlarla süslenen lahdin içinden çıkan sikkeler, yapım tarihinin MS 265-270 olduğuna işaret ediyor. Üzerindeki betimlemelerden aristokrat bir aileye ait olduğu anlaşılıyor.

İçerisinde, yetişkin bir kadın, yetişkin bir erkek ve genç bir kadının kalıntılarına ek olarak, bir bilezik, altın bir kolye, düğmeler ve 3 adet sikke bulunan lahdin, incelenen sikkeler ışığında, Roma İmparatoru Gordianus döneminde, yani MS 244 yılından önce yapıldığı, daha sonra da sırasıyla diğer gömülerin gerçekleştiği anlaşılıyor.

(C:AA)

Lahdin kapak bölümünde işlenmemiş yüzlerle bir erkek, bir kadın, iki çocuk, bir at ve kuş figürü bulunuyor. Üst kenarlarda aslan boğa mücadelesinin yanı sıra Eros ve leoparların oyun sahnesi yer alıyor. Kapaktaki eroslar, çiftin huzurlu bir evlilik yaşamış olduklarının işareti sayılıyor.

Ön dar yüzde yer altı tanrısı Hades’e giden bir kapının önünde bir ateş altarı ve bir kurban tasviri yer alıyor. Kurbanın iki tarafında bir kadın ve bir erkek figürü bulunurken, erkek figürü elindeki kaptan şarap ya da yağ dökerek alevleri canlı tutuyor.

(C:AA)

Geniş yüzlerden birinde dramatik bir av sahnesi bulunuyor. Şaha kalkmış bir atın üstündeki süvari bir aslana saldırırken, yardımcıları ve Zeus’un askerleri olarak bilinen Dioskurlar onu çevreliyor. 

Arka dar yüzde, üç figür ailenin bilgeliğini ve aristokratik kimliğini vurguluyor. Figürlerin parmak işaretleri bu bilgeliği sembolize ediyor. Diğer geniş yüzde ise bir veda tasviri yer alıyor. Bu figürler, yaşamın farklı evrelerini – gençliği, olgunluğu ve yaşlılığı – temsil ediyor.

You must be logged in to post a comment Login