Antioch (Antakya) Antik Kenti’nde bulunan Akhilleus ve Briseis Mozaiği, yaklaşık MS 100-300 yıllarına tarihleniyor.
Yaklaşık 5.5 metrekarelik bir alan kaplayan taban mozaiği, 1968 yılından beri Getty Müzesi’nde bulunuyor. Bu mozaiğin kesin kökeni bilinmemekle birlikte, büyük olasılıkla Antakya yakınlarında ortaya çıkarıldı.
Mozaikte tasvir edilen sahne, Homeros’un İlyada destanında yer alan bir pasajdan geliyor: Yunan savaşçı Akhilleus ile Kral Agamemnon arasında, Akhilleus’un Troya Savaşı sırasında esir aldığı Briseis yüzünden çıkan tartışma. Athena’nın ikna ettiği Akhilleus, isteksizce Briseis’ten vazgeçer ancak öfkeyle savaşa devam etmeyi reddeder. Patroklos’un ölümünden sonra ise savaşa geri döner.
Bu mozaikte temsil edilen bölümün versiyonunda altı figür tasvir ediliyor. En solda, chlamys (pelerin) giyen genç bir erkek, muhtemelen Patroklos duruyor. Akhilleus, elinde bir lirle, keder ve teslimiyet jestiyle başını sağ eline yaslayarak onun yanında oturuyor. Vücudunun üst kısmının büyük bir kısmı ile botlarının bir kısmı eksik. Akhilleus’un arkasında duran yaşlı sakallı adam, Akhilleus’a Troya seferinde eşlik eden Phoenix olabilir. Yanındaki kafasının sadece bir kısmı korunabilmiş kadın figürü ise Briseis.
Solunda onu Agamemnon’a götürecek iki haberci Eurybates ve Talthybios olay yerini gözlemliyor. Briseis’e en yakın figürün büyük bölümleri eksik. Esas olarak tamamlanmış olan son figür sakallı, elinde bir kerykeion (yılanların birbirine dolandığı bir haberci asası) veya caduceus tutuyor ve bir müjdecinin karakteristik geniş şapkasını takıyor. Arka planda iki kalkan, takasın gerçekleştiği çadırı temsil eden bir perdeyi kaldırıyor.
You must be logged in to post a comment Login