Hatay’da 3.500 Yıllık Mobilya Alışverişi Tableti Bulundu

Hatay’da yer alan Aççana Höyük’teki kazı çalışmalarında, 3.500 yıllık mobilya alışverişini listeleyen Akadça çivi yazılı tablet bulundu.

C: Kültür ve Turizm Bakanlığı

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde “Eski Alalah” olarak bilinen Aççana Höyük’te sürdürülen çalışmalarda, oldukça önemli bilgiler veren bir tablet ortaya çıkarıldı. İlk okumalara göre MÖ 15. yüzyıla tarihlendirilen Akadça çivi yazılı tablette yüklü miktarda mobilya alışverişine dair kayıtlar yer alıyor.

Araştırmacılar, yeni bulunan 28 gram ağırlığındaki tabletin, Geç Tunç Çağın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak adına yeni bir bakış açısı sunacağına inanıyor.

Söz konusu tablet, eski Alalah Kenti kazıları kapsamında deprem sonrası sürdürülen restorasyon çalışmalarında sırasında bulundu.

(İlgili: Hatay’da 3.400 Yıllık Çivi Yazılı Tablet Bulundu)

4,2 ile 3,5 cm ölçülerinde, 1,6 cm kalınlığında ve 27,85 gram ağırlığındaki tablet, Johns Hopkins Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jacob Lauinger ve doktora öğrencisi Zeynep Türker tarafından inceleniyor.

C: Kültür ve Turizm Bakanlığı

Tabletin üzerindeki çivi yazısının ilk satırlarında yüklü miktarda ahşap masa, sandalye ve tabure alımı kaydedilmiş. Tabletteki sayılar ve bu mobilyaları kimin aldığı ya da kime verildiği gibi konular üzerinde araştırmacılar çalışmalarını sürdürüyor.

Mukiş Krallığı’nın başkenti eski Alalah olduğu saptanan yerleşim, çivi yazılı belgelerin bulunduğu saray ve tapınak yapılarına sahip olması nedeniyle Yakın Doğu ve Anadolu arkeolojisi içerisinde oldukça önemli bir konuma sahip. Arkeolojik alanda yaklaşık 20 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarında, burada yaşamış Tunç çağı toplumuna dair kültürel ve sosyopolitik yapı araştırılıyor.

Eski Alalah kentinde geçtiğimiz senelerde bulunan başka bir tablette, bilinmeyen bir krala yapılan ödemeler yazdığı anlaşılmıştı. Söz konusu 3.400 yıllık tablette bir krala yapılan ödemeler ile ilgili bilgiler yer alıyordu, fakat bu kralın kim olduğu anlaşılamamıştı.

C: Kültür ve Turizm Bakanlığı

Doç. Dr. Murat Akar, “Bölgede tarihsel süreçte Mitanni ile Hitit İmparatorluğu arasında bir kavganın olduğu, bu kavganın arasında kalan bölgesel krallığın da aslında bir zaman Hitit bir zaman ise Mitanni imparatorluklarına hizmet ettiğini biliyoruz. Tablet bu anlamda bizim için önemli. Aynı zamanda mevcut kralın kime hizmet ettiğini öğreneceğiz.” demişti.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login