Hatay’daki Aççana Höyük, eski Alalah kentinde bulunan yaklaşık 3.400 yıllık çivi yazılı tablette bilinmeyen bir krala yapılan ödemeler yazıyor.
Mukiş Krallığı’nın başkenti eski Alalah olduğu saptanan yerleşim, çivi yazılı belgelerin bulunduğu saray ve tapınak yapılarına sahip olması nedeniyle Yakın Doğu ve Anadolu arkeolojisi içerisinde oldukça önemli bir konuma sahip.
Eski Alalah kenti, Amik Ovası’nda yer alan bölgesel Mukiş Krallığı’nın başkentiydi. Arkeolojik alanda yaklaşık 20 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarında, burada yaşamış Tunç çağı toplumuna dair kültürel ve sosyopolitik yapı araştırılıyor.
(Hatay’daki İskeletli Mozaiğin Makalesi Yayımlandı)
Kazı Heyeti Başkanı, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Akar, tabletin özellikle zaman aralığı ve bölgede nadir bulunması nedeniyle oldukça önemli olduğunu söylüyor.
“Tunç Çağı içerisinde çivi yazılı metinlere ulaşabilmek o kadar kolay değil. Her zaman böyle bir veri elde etme şansınız olmuyor.”
Söz konusu 3.400 yıllık tablette bir krala yapılan ödemeler ile ilgili bilgiler yer alıyor, ancak bu kralın kim olduğu ve ismi bilinmiyor.
Doç. Dr. Murat Akar, “Bölgede tarihsel süreçte Mitanni ile Hitit İmparatorluğu arasında bir kavganın olduğu, bu kavganın arasında kalan bölgesel krallığın da aslında bir zaman Hitit bir zaman ise Mitanni imparatorluklarına hizmet ettiğini biliyoruz. Tablet bu anlamda bizim için önemli. Aynı zamanda mevcut kralın kime hizmet ettiğini öğreneceğiz.” diyor.
Bölgesel kent devleti olarak Orta Tunç Çağı’nda kurulduğu tahmin edilen Alalah, daha sonra Halep’teki Yamhad Krallığı, Mezopotamya’da etkin olan Mitanniler ve Anadolu merkezli Hititler’in yönetimi altında bulunmuştu.
Doç. Dr. Murat Akar, “Ancak bulgular çok yeni olduğu için daha fazla da bir şey söylemek için erken. Tabletin yayını bu yıl içerisinde tamamlanacak.” diyor.
You must be logged in to post a comment Login