Harran’da 1250 Yıllık Hamamın Bölümleri Ortaya Çıkıyor

Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde yer alan Harran Höyük’te nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında 1250 yıllık hamamın bölümleri gün yüzüne çıkıyor

Şanlıurfa ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Harran’da, kalabalık bir ekiple devam eden kazıların Kasım ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, AA’ya yaptığı açıklamada, “Çalışmalardan memnunuz, ilgili yerlerden yeterince destek görüyoruz. Şu anda hedeflediğimiz noktadayız. Daha önceden ulaştığımız hamamın su deposu ve bununla ilgili mekanları bulduk. Kasım ayının sonuna kadar çalışmalarımız devam edecek umarım daha iyi sonuçlar elde ederiz.” dedi.

Bir dönem Asur ve Emeviler’e başkentlik yapan Harran Örenyeri’nde bu seneki kazılarda, daha önce bulunan 1250 yıllık hamamın su deposuna ulaşıldı. Daha önce yapılan kazılarda Yunan, Roma ve Osmanlı hamamlarında görülmeyen, kişiye özel yıkanma odaları bulunmuştu. Bu da Harran Örenyeri’ndeki hamam mimarisinin farklılığını ortaya koyuyordu.

Hamamdaki duvarda bulunan freskin ise Emevi veya Abbasi döneminde yapılmış olabileceği düşünülüyor. Ayrıca bu hamamın Eyyübiler döneminde de kullanıldığı belirtiliyor

AA

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login