Hadrianus Duvarı’nda Gladyatör Figürlü Bıçak Sapı Bulundu

Arkeologlar, Hadrianus Duvarı yakınlarında, solak bir gladyatörü betimleyen nadir bir bıçak sapı ortaya çıkardı.

Arkeologlar, İngiltere’nin Northumberland kentindeki Hadrianus Duvarı’ndaki Corbridge Roma Kasabası’nda bir nehirde bir secutor gladyatörünü tasvir eden nadir bir Roma bıçak sapı buldular. C: English Heritage

Roma Britanyası’nda gladyatörlere ait eserler bulmak oldukça nadir. Ancak arkeologlar, Hadrianus Duvarı yakınlarında 2.000 yıllık bir bıçak sapı keşfettiler. Bu bıçak sapı, solak bir dövüşçüyü betimliyor.

İngiltere’de yapılan kazılarda, Roma İmparatorluğu’nun en uzak sınırlarına kadar bu ikonik dövüşçülerin ününün ulaştığını kanıtlayan, gladyatör şeklinde nadir bir bıçak sapı bulundu. Bu keşif, merakla beklenen “Gladiator II” filminin çıkışıyla aynı döneme denk geldi.

Bakır alaşımdan yapılmış olan sap, miğfer ve kalkan taşıyan bir gladyatörü betimliyor. Figür, “secutor” olarak bilinen bir gladyatör sınıfını temsil ediyor. Adını “kovalayan” veya “takip eden” anlamına gelen Latince kelimelerden alan bu ağır zırhlı dövüşçüler, yakın dövüşte uzmanlaşmış olup, genellikle ağ ve trident kullanan daha çevik “retiarius” gladyatör sınıfına karşı mücadele ediyordu.

(İlgili: Hadrianus Duvarı’ndan Önceye Tarihlenen Roma Yolu Bulundu)

Yapılan incelemeler, figürün solak bir gladyatörü tasvir ettiğini ortaya koydu. Solak gladyatörler genellikle uğursuz olarak kabul edilirdi. Ancak bazıları, rakiplerini şaşırtmak için özellikle solak dövüş teknikleriyle eğitilirdi. Araştırmacılar, bu durumun, figürün sembolik bir savaşçıdan ziyade belirli bir gladyatörü temsil ettiğini gösterebileceğini düşünüyor.

Corbridge Roma Kasabası’ndaki Roma kalıntıları. C: English Heritage

Antik Roma’da gladyatör dövüşleri, halkın en çok ilgi gösterdiği eğlence türlerinden biriydi. Gladyatörler genellikle köleler veya mahkûmlardan oluşuyordu ve dövüşlerin bazıları ölümle sonuçlanıyordu. Bu etkinlikler, üst sınıf Romalılar ve hatta imparatorlar tarafından servetlerini sergilemek, özel günleri kutlamak ve halkı eğlendirmek amacıyla düzenleniyordu.

Roma’daki Kolezyum, gladyatör dövüşlerinin yapıldığı en ünlü amfitiyatro olsa da bu oyunlar MÖ 105 ile MS 404 yılları arasında imparatorluğun dört bir yanında düzenleniyordu.

İngiliz Mirası Kurumu’ndan Hadrianus Duvarı ve Kuzey Doğu Koleksiyon Küratörü Frances McIntosh, “Meslekleri nedeniyle köle ve toplumsal olarak dışlanmış olmalarına rağmen, gladyatörler ünlüler haline gelebiliyordu” diyor.

Roma Britanya’sından gladyatörleri tasvir eden eserler bulmak nadir olsa da, arkeologlar daha önce Hadrianus Duvarı’nda gladyatör dövüşlerini gösteren bu çömlek parçasını ortaya çıkarmışlardı. C: English Heritage

Açıklamaya göre bıçak sapı, açıkça bir Roma gladyatör hatırası. Dünya çapında gladyatörlere ait hatıralar arasında seramikler, bardaklar, lambalar ve figürler bulunmakla birlikte, Britanya’da arkeolojik olarak nadiren bulunuyor. Bu keşif, gladyatör hayranlığının ne kadar yaygın olduğunu gözler önüne seriyor.

McIntosh, “İki bin yıl sonra bile gladyatörlere olan ilgi devam ediyor ve modern popüler kültürde daha da genişledi. Bu durum, yeni Gladiator filmine yönelik heyecanla da kanıtlanıyor” diye ekliyor.

Bıçak sapı, Kuzeyumberland’daki Corbridge adlı Roma yerleşiminde bir nehirde bulundu. Corstopitum olarak bilinen bu yerleşim, MS 79’da kurulmuş ve Romalıların MS 400 civarında Britanya’yı terk etmesine kadar iskan edilmişti.

İngiliz Mirası Kurumu, bu nadir bıçak sapını ve nehirden çıkarılan diğer buluntuları gelecek yıl Corbridge Roma kasabasında sergilemeyi planlıyor.


Live Science. 15 Kasım 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login