Gürcistan’ın Bilinen En Büyük Tümülüsü Bulundu

Gürcistan’da arkeologlar bir antik yerleşim yeri ve Gürcistan’ın bugüne kadar bilinen en büyük tümülüsünü keşfetti.

Geçtiğimiz hafta, Gürcistan Kültür Varlıklarını Koruma Ulusal Ajansı (NACHPG), Gürcistan’ın doğusunda Iori nehri kıyısında eski bir yerleşimin keşfedildiğini duyurdu.

Kakheti bölgesinde bulunan yerleşim kalıntıları, Tunç Çağı’na ait bir büyük bir tümülüsün yanında bulundu.

Antik yerleşim 25.000 metrekarelik bir alana yayılıyor ve duvar kalınlıkları 1 ila 1.2 metreye ulaşıyor. Arkeologlar, yerleşimin duvarlarının güçlü bir yangın geçirdiğini ve zarar gördüğünü söylüyor.

Kalıntıların doğusunda, çapı 115 metre, yüksekliği 20 metre olan ve şimdiye kadar Gürcistan’da keşfedilen türünün en büyüğü bir tümülüs bulundu.

Ayrıca arkeologlar, yüzey araştırmalarında kil basanit, boyalı çanak çömlek parçaları ve çeşitli taş aletler bulduklarını açıkladı.

Kültürel Mirasın Korunması Ulusal Ajansı Genel Müdürü Nikoloz Antidze, bulunan terleşimi ve tümülüsü “eşsiz” olarak nitelendirdi.

Antidze, bu yılın ilerleyen aylarında alanda çalışmalara başlaması için önde gelen uluslararası arkeolojik kurumlar ile görüşmeler başlatacağını söyledi.

Gürcistan’da Önceden Bilinmeyen Bir Dil Keşfedilmiş Olabilir

5000 Yıl Önce Gürcistan’daki Dini Törenlerde Şarap Kullanılıyordu


Agenda.ge. 9 Ocak 2017.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login