Gürcistan’daki bir Roma kalesinde yapılan kazıda savaş tanrısına sunulmuş bir altın adak, renkli bir mozaik ve diğer eserler ortaya çıkarıldı.
Arkeologlar, Gürcistan’daki 1.800 yıllık bir Roma kalesinde kazı yaparken savaş tanrısına sunulmuş altın bir adak buldular.
Polonya-Gürcistan arkeoloji ekibi yaptıkları açıklamada, “Yunan harfleriyle yazılmış bu ince levha, Roma askerleri tarafından özel bir saygıyla anılan tanrı Jüpiter Dolichenus’a yapılmış bir adaktı” diyor ve eseri “eşsiz” olarak nitelendiriyor.
Ekibin Polonya tarafının başkan yardımcısı ve Varşova Üniversitesi’nden arkeolog Natalia Lockley, “O, savaş ve zafer tanrısıydı” diye belirtiyor.
(İlgili: Roma Tanrısı Jüpiter Dolichenus’a Atfedilen Bronz El Bulundu)
Lockley, tanrının adının gökyüzü, fırtına ve şimşek tanrısı olan Roma tanrısı Jüpiter ile şimşekle ilişkilendirilen ve kültü günümüz Türkiye’sindeki Doliche kentinde merkezlenmiş olan Dolichenus’un birleşimini temsil ettiğini söylüyor. Jüpiter Dolichenus kültü, “1. ve 3. yüzyıllar arasında popülaritesinin zirvesine ulaşarak Roma İmparatorluğu’nun tamamına yayıldı” diye ekliyor.
Açıklamaya göre, arkeologlar, Gonio-Apsaros Kalesi olarak bilinen Roma askeri alanında henüz keşfedilmemiş bir Jupiter Dolichenus tapınağının bulunduğunu düşünüyor ve gelecekteki kazı sezonlarında bu tapınağı bulmayı umuyorlar. Lockley, askerlerin belki de altın eseri bu tapınakta bir duvara ya da bir sunakta sunmayı amaçladığını belirtiyor.
Antik dünyada, insanlar sık sık tanrılara adaklar sunardı. Bazen, tanrının müdahale edip bir şekilde yardım etmesini umut ederek bu adaklar yapılırdı. Jüpiter Dolichenus’a sunulan bir adak, muhtemelen savaşta zafer elde edilmesi umuduyla yapılmış olabilirdi.
Ekip, kalede başka buluntular da ortaya çıkardı. Bunlar arasında, muhtemelen Roma garnizonunun komutanı tarafından kullanılan bir evde bulunan mozaik kalıntıları da yer alıyor. Lockley, “Yeni mozaiğin geometrik bir motifi temsil etmesi muhtemel, ancak mozaiğin çok hasar görmesi nedeniyle desenini hâlâ analiz ediyor ve bir araya getiriyoruz” diyor ve bazı parçaların beyaz bir arka plan üzerinde kırmızı ve pembe çizgiler gösterdiğini ekliyor.
Ekip ayrıca şarap yapımında kullanılan bir şarap presi ve amforaların, yani bazen şarap depolamak için kullanılan çömlek kapların pişirildiği fırınların kalıntılarını da buldu. Bu bulgular, bölgede şarap yapıldığını ve muhtemelen diğer yerlere ihraç edildiğini gösteriyor.
Live Science. 3 Kasım 2024.
You must be logged in to post a comment Login