Günlük Latinceyi Anlamak için Roma Seramiklerindeki Grafitiler İnceleniyor

Valencia Üniversitesi, İber Yarımadası’nda yani Roma Hispania’sında kullanılan popüler Latince’yi “terra sigillata” adı verilen seramikler üstündeki grafitiler sayesinde araştırıyor. Araştırma için İspanyol Kraliyet – Tarih Akademisi’nde bulunan grafitilerin analizi yapıldı.

Araştırmanın yazarı Sanat Tarihi Profesör, Josep Montesinos, “Araştırma, bu günlük seramik eşyaların yüzeyine yazılan kelimelere odaklanıyor. Bu yazılar hem linguistik bilgiler, hem de bölgesel ve etnolojik bilgiler veriyor” diyor.

Roma Dönemi’nden “Sigillata” seramiği bir kalıpla imal ediliyordu, ve bazen figür veya desenlerle  damgalanıyordu. Bu seramikler İtalya, Galya ve Hispania’da MÖ 1. Yüzyıl ile MÖ 3. Yüzyıl arasında yapıldı.

Bu çeşit seramik parçaları, sıklıkla sahip olan ya da kullanılan kişiler tarafından yapılmış grafitiler görülüyor. Bunlar bazen basit izlerden oluşuyor. Fakat bazen de graffitiler seramiğin üretimi ve dağıtımı hakkında bilgiler veriyor.  Grafitiler ayrıca insanların resmi isimleri gibi kişisel bilgiler ile günlük konuşma hakkında da bilgi sağlıyor

Montesinos bu çeşit günlük konuşma örneklerinin, gerçek dili, yani resmi Latinceden ve ölüm ilanlarındaki dilden çok farklı olan popüler Latince’yi incelemelerine yardım ettiğini söyledi. “Bu günlük konuşma biçimi böylece Roma Hispania/İber Yarımadası’nın gelenekleri ve adetleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlıyor” diyor Montesimos.

Sigillata seramiklerinin dekorasyonu da ayrıca o dönemin inanışlarının, adetlerinin ve geleneklerinin bir temsilini gösteriyor. Hatta Montesimos’a göre ikonografi her toplumun içinde bulunduğu yeri, zamanı ve bakışı anlamak için çok önemli bir öğe.

Seramiklere yeni bir bakış açısı getiren araştırma tipolojik veriler, spesifik bölgelerin araştırmaları, koleksiyonlar, ikonografi ve ticaret akışı gibi konulardan yararlandı.

İki yazılı Terrra sigillata.  Graffitilerden biri Romalı yazar Virgil’in bilinen bir sözü. Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

 

Asociación RUVID

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login