Güneybatı İran’da 9,000 Yıllık Tarım İzleri Bulundu

Güneybatı İran’daki Mahtaj Tepesi’nde 9,000 yıllık yerleşimde tarım izleri bulundu. Arkeolog Hojjat Darabi Behbahan’daki Çanak Çömleksiz döneme tarihlenen yerleşimde tarım ve hayvancılık izleri bulunduğunu belirtti.

iran arkeolojisi mahtaj tepesi

Geçen sene yapılan arkeolojik araştrmalar sonucu alanın çanak çömleksiz döneme tarihlendiği anlaşılmıştı. Darabi, alanın tahribat nedeniyle düzlendiğini ve alt tabakalara ait çok az kalıntının korunduğunu söyledi.

İranlı arkeolog, “Buluntuların çoğu öğütme taşı ve kulbu gibi taş aletlerden oluşuyor. Bu aletler de Mahtaj Tepesi sakinlerinin geçiminde vejetaryen besin üretimi ve işlenmesinin önemli olduğunu gösteriyor.” dedi.

Darabi’ye göre Mahtaj Tepesi, Basra Körfezi kıyısındaki ovalarda bulunan en erken tarım ve hayvancılık kanıtlarını sağlayabilir.

Mehr News Agency

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login