İngiltere’de 4.000 Yıllık “Taş Çember” Bulundu

İngiltere Dartmoor’da keşfedilen taş çember yüzyılı aşkın bir süreden beri bulunmuş ilk taş çember olma özelliği taşıyor. 4000 yaşında olduğu düşünülen çemberin İngiltere’deki en yüksek noktaya yapılmış olan çember olduğu düşünülüyor. Yapının ayrıca Güney İngiltere’deki en büyük ikinci çember olduğu da bilinmekte.

Araştırmacılar Dartmoor’un yüksek düzlüklerinde deniz seviyesinden 525 metre yükseklikte olan çemberin 34 metre çapta olduğunu söylüyorlar.Araştırmacılar çemberi etkileyici ve çevre peyzajına oldukça hakim olarak yorumluyor.

Viktorya Dönemi Sonrası Çember Araştırmalarının İlk Örneği Sayılabilir

Çember ilk defa bağımsız bir akademik araştırmacı olan Alan Endacott tarafından 2007 yılında keşfedilmiş.Araştırmacılar şu an ise bölgede yürütülen jeofizik araştırmaları sayesinde antik site hakkında daha fazla bilgi sahibi olabileceklerini düşünüyorlar.

İngiliz arkeolog Andy Crabb “Çoğu Viktorya döneminde araştırılmış ve bulunmuş olan bu çemberlerden bir tanesi ile bugün karşılaşabiliyor ve araştırabiliyor olmak gerçekten çok heyecan verici.” diyor.

Ayrıca Andy ”Taşların altından alınan toprak örnekleri sonrasında İlk radyokarbon testleri sitenin 4000 yaşında olduğunu söylüyor” diye ekliyor.

Çember Planlamasında Bölgesel Bir Birlik Mevcut

Araştırmacılar taş üzerinde yaptıkları analizler sonucunda yapının bir dönem ayakta durduğunu bildiklerini söylüyorlar.Ayrıca bahsedilen sitedeki çemberin aynı bölgede saptanmış olan diğer çemberlerde de gözlenen “Kutsal yay deseni” normlarına uyduğunu belirtiyorlar.

Araştırmacılar kutsal yay düzeni planlamasının olasılıkla günümüzden 5.000 – 4.000 yıl önce Neolitik/Erken Tunç Çağı döneminde oluştuğunu ve bölgedeki sitelerdeki bu plan birliğinin o dönem toplumlarının birbirleri ile iletişim halinde olduklarını kanıtladığını düşünüyor.

Sittaford dairesi olarak adlandırılan çemberdeki otuz taşın şu an yerde olduğunu söyleyen araştırmacılar muhafaza duvarına dair bazı ipuçları bulduklarını da belirtiyorlar.

Çemberin etrafında yapılan Jeofizik araştırmaları sırasında çember etrafını çevreleyen bir hendeğe de rastlanılmış.Araştırmacılar çemberi oluşturan taşların ise yaklaşık 1 mil uzaklıkta bulunan taş rezervlerinden getirildiğini düşündüklerini belirtiyorlar.

Araştırmalar, İngiltere Milli Piyangosu tarafından verilen 1.9 milyon sterlinlik ödenek ile devam ediyor. Beş yıl sürmesi planlanan araştırma projesi bölge örgütleri, kuruluşları tarafından da destekleniyor ve araştırmaların bölge halkı ve akademik işbirliği kapsamında devam edeceği belirtiliyor.

The Plymouth Herald

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login