Güney Afrika’da bir mağaranın derinliklerinde bulunan kemikler, şu ana kadar hiç bilinmeyen yeni bir insan türüne ait olabilir.
Bulunan 15 farklı iskelete ait kemikler, insanın ataları hakkında bildiklerimizi değiştirebilir. Naledi adı verilen bu yeni tür, modern insanın da ait olduğu Homo cinsi içerisinde değerlendiriliyor.
Kemikleri bulan araştırmacılar, henüz bu canlıların ne zaman yaşadığını tam olarak tespit edemedi fakat araştırmanın başındaki Profesör Lee Berger, Naledi türünün Homo cinsinin ilk örnekleri arasında olabileceğine ve Afrika’da üç milyon yıl öncesine kadar yaşamış olabileceğine inanıyor.
Ancak bu alanda çalışan meslektaşları gibi Berger de “insan türlerinin kayıp halkası” tanımını kullanmaktan kaçınıyor ve naledinin daha ilkel primatlar ile insanlar arasında bir köprü olarak görülebileceğini söylüyor.
Naledi Diğer İlkel İnsanlara Benzemiyor
Afrika kıtasında ilk kez insanın akrabalarına ait türlerin fosilleri bu kadar çok ve bir arada bulundu.
Londra’daki Doğal Tarih Müzesi’nden Profesör Chris Stringer, naledinin “önemli bir keşif” olduğunu belirterek, “Sanki doğa insanın ne şekilde evrileceğine dair deneyler yapıyordu da insan benzeri canlılar Afrika’nın farklı bölgelerinde birbirine paralel bir şekilde ortaya çıkıyordu. Bunlardan sadece biri insanı ortaya çıkaracak şekilde hayatta kaldı” dedi.
Naledi hakkında ilginç olan şeylerden biri, kemiklerin günümüze kadar bu kadar iyi korunması. İkincisi ise Homo naledinin Afrika’da bulunan diğer ilkel insanlara benzememesi. Bir gorilinki kadar küçük bir beyne sahip olan naledinin leğen kemiği ve omuzları ise çok iyi gelişmemiş. Fakat kafatasının yapısı, dişlerin küçüklüğü ve karakteristik uzun bacaklar ve modern görünümlü ayakları nedeniyle insan cinsi kategorisinde değerlendiriliyor.
Nalediler Sembolik Düşünebiliyordu
Tüm bu kemiklerin ise mağaranın dibine kadar nasıl girdiği ve orada kaldığı ise büyük bir soru işareti.
Johannesburg yakınlarındaki Rising Star mağarası İnsanlığın Beşiği olarak bilinen bir bölgede bulunuyor. Mağaranın devamında dar bir yeraltı tüneli var.
Araştırma ekibi mağaraya inmeye çalışırken tünel çok dar olduğu için zayıf kadınların girmesine karar veriliyor. 20 dakikalık bir sürünmenin ardından yüzlerce naledi kemiğinin bulunduğu mağara bölümüne giriliyor.
Homo naledinin bu kişileri belki de kuşaklar boyunca bilerek mağaraya taşıyıp bıraktığı tahminler arasında. Bu kanıtlanırsa naledinin ritüel davranışlarda bulunma ve sembolik düşünce kapasitesine sahip olduğu belirlenmiş olacak. Böylece sembolik davranışların sadece son 200.000 yıl içinde ortaya çıkan insana özgü olduğuna dair inanç yıkılmış olacak.
bbc
2.700 Yıllık Assur Başkenti Horsabad’ta Yeni Keşifler Yapıldı
Bu Küçük Muska, Alplerin Kuzeyindeki En Eski Hristiyanlık Kanıtı
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login