Güney Afrika’da yaşamış insanlar, uzun taş duvarlar inşa ederek, av hayvanlarını kolayca öldürebilecekleri tuzak alanlarına yönlendirmiş.
Johannesburg Üniversitesi Paleo-Araştırma Enstitüsü’nden bir araştırma ekibi, Güney Afrika’nın bir bölümünde birden fazla çöl tuzağı örneği buldu. Yayınlanan makalede araştırmacılar, vahşi hayvanları avlamak için yapılmış eski avlanma geçitleri üzerine yaptıkları çalışmaları anlatıyor.
Önceki araştırmalar, Neolitik Dönem ve Tunç Çağı’nda yaşayan eski avcı toplayıcı insanların, tuzak alanları olarak tanımlanan yapıları inşa ettiklerini göstermişti. Bu yerler, vahşi hayvanları öldürmeyi daha kolay hale getirmesi amacıyla yapılmıştı.
Tuzak alanları, birbirlerinin karşısına iki set duvar oluşturacak şekilde taşlar yığılarak yapılmıştı ve duvarlar bir tuzak şeklinde birbirlerine doğru daralıyorlardı. Duvarlar, sonunda hayvanları öldürmenin daha kolay olacağı kapalı ve dar bir alan oluşturuyordu.
(Meksika’da 15.000 Yıllık İnsan Yapımı Mamut Tuzakları Bulundu)
Orta Doğu’da İsrail, Ürdün ve Suriye gibi yerlerde bu tuzak alanlarıyla ilgili daha önce yapılan araştırmalar, duvarların tipik olarak bir metre genişliğinde ve bir buçuk metre yüksekliğinde olduğunu gösterdi. Tuzak alanlarının kullanımı, hayvanları yapının içine kadar kovalamayı ve kapalı bölmeye gelene kadar onları takip etmeyi içeriyordu. Daha sonra ise hayvanlar temel silahlar kullanılarak öldürülüyordu. Bu alanlar domuzları, geyikleri ve sığırları avlamak için kullanıldı.
Bu yeni araştırmada ise araştırmacılar Güney Afrika’daki Keimoes bölgesi yakınlarında birkaç çöl tuzak alanı buldular.
Tuzak alanları, 2016 ile 2019 yılları arasında bir uçaktan LİDAR ekipmanı kullanılarak Güney Afrika çevresi incelenerek birden fazla yerde ortaya çıktı. Ayrıca araştırmacılar, eski insanların bazen birbirlerine yakın birkaç tuzak alanı inşa ettiklerini ve her birinin farklı hayvanları yakalamak için inşa edildiğini ortaya çıkardılar. Bu keşif, Sahra altı Afrika’daki tuzak alanlarının en güneydekileri belirlemeye yardımcı oldu.
Tuzak alanları yakından incelendiğinde, Orta Doğu’da bulunan tuzak alanlarından çok daha yakın zamanda, belki de günümüzden sadece 2.000 yıl inşa edilmiş oldukları görüldü.
Araştırmacılar ayrıca, tuzakların yapısının ve eski insanlar tarafından kullanılma biçimlerinin, göç rotaları da dahil olmak üzere hayvan davranışlarını net bir şekilde anladıklarını gösterdiğini öne sürüyorlar. Tuzakların tümü, iki kilometrelik su havzaları içinde inşa edilmişti ve eğimleri yokuş aşağı koşmayı mümkün kılıyordu. Bu da tuzak yapılarının ne kadar kullanışlı olduklarını gösteriyor.
Phys.org. 25 Mayıs 2021.
Makale: Lombard, M., Lotter, M. G., van der Walt, J., & Caruana, M. V. (2021). The Keimoes kite landscape of the trans-Gariep, South Africa. Archaeological and Anthropological Sciences, 13(6), 1-22.
You must be logged in to post a comment Login