Gümüşhane’deki Satala Antik Kenti Kazı Çalışmaları için Sözleşme İmzalandı

Roma İmparatorluğu döneminde askeri karargah olarak kurulan Gümüşhane’nin Kelkit ilçesindeki Satala Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının başlaması için sözleşme imzalandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2017 kazı programında bulunan ve talep edilen 230 bin TL’lik ödenekle başlatılacak kazı çalışması Gümüşhane Müze Müdürlüğü Başkanlığında yürütülecek. Kazı çalışması için Bakanlık yetkilileri ile Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım arasında sözleşme imzalandı.

Toplam 20 kişilik bir kazı ekibinin görev yapacağı kazı çalışmalarında 2017 yılı içerisinde kazı evi, mevcut su kemerlerinin mevcut halinin korunmasına yönelik rölöve-restitüsyon çalışması, Sadak köyü içerisinde tespit edilen tarihi hamamda boşaltma çalışmaları gibi faaliyetler gerçekleştirilecek.

Kelkit ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıktaki Sadak köyünde yapılacak kazı çalışmaları için yıl içerisinde yapılması planlanan kazı evinin hizmete girmesiyle bilimsel açıdan kurumsallaşmış bir kazı çalışması sürdürülebilecek. Başlayacak olan kazı, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının daha iyi koşullarda, daha uzun süre devam ettirilebilecek.

Roma döneminde garnizon

Tarihi kaynaklara göre, ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta bulunan ve Roma İmparatorluğu döneminde 15. Lejyon Lego Apollinares tarafından kurulan kent, antik dönemde garnizon olarak kullanılmasının yanı sıra Anadolu ve Kapadokya’dan Karadeniz’e geçen askeri yolların birleştiği nokta görevini üstlendi.

Roma İmparatorluğu’nun stratejik karakol olma görevini üstlenen kent, tarihte Asur, Makedonya, Roma ve Bizans medeniyetlerinin hakimiyetinde kaldı. Roma İmparatorları Trajan ve Hadrian tarafından da ziyaret edilen Satala Antik Kenti’ne, 15. yüzyılda su getirmek için 47 gözlü su kemeri inşa edilmesine rağmen, günümüze sadece bir kemer ayakta kaldı.

Satala Antik Kenti’nde bulunan ve British Museum’da sergilenen bronz Afrodit büstü.

Bronz Afrodit Büstü İngiltere’ye Kaçırıldı

Yaklaşık 1872 yılında Satala Antik Kenti arazisinde kazı yapan bir adam bronz objeye denk geldi. Bulunan bronz Afrodit büstü daha sonra İstanbul’a ve İtalya’ya yolculuk etti. İtalya’da Alessandro Castellani isimli şahıs ise en sonunda eseri British Museum’a sattı. Bronz Afrodit heykelinin tüm vücudunun çıkarıldığı dedikoduları olsa da, gövdesi hiçbir zaman bulunamadı. Bronz büstün üstünde çapa izi bulunmakta fakat suratı oldukça sağlam. Gözlerin değerli taşlarla ya da cam macunu ile doldurulduğu düşünülüyor. MÖ. 99 ila MÖ. 1. yüzyıla tarihlendiriliyor.

Satala Antik Kenti

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılan başvuru ile bugüne kadar hiç araştırılmamış antik kent hakkında daha detaylı bilgi edinilmesi bekleniyor. Oldukça geniş bir alanı kapsayan Satala Antik Kenti’nde şu an sadece su kemerlerinin görülmesine rağmen, oldukça fazla tarihi esere ev sahipliği yaptığı biliniyor. Dolayısıyla antik kentten öğrenilecek çok şey olduğu düşünülüyor. Daha önce buradan çıkarılan kandiller, yüzük taşları, armalar, testiler, madeni parça ve paralar İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde, bronzdan yapılmış Afrodit büstü ise Londra British Müzesi’nde sergileniyor.

Gümüşhane’deki Satala Antik Kenti’nde Arkeolojik Kazılar Başlıyor


gumushane.gen.tr

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login