Mikroskobik analizler, İskandinav sömürgecilerin Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’dan Grönland’a kereste getirdiğini ortaya çıkardı.
Arkeologlar, Grönland’daki beş İskandinav çiftliğinden ithal edilmiş, sürüklenmiş ve yerel ahşabı ayırt etmek için ahşap takson analizini kullandılar.
Tarihsel kayıtlar uzun süredir Grönland’daki (MS 985-1450) Orta Çağ İskandinav sömürgecilerinin demir ve ahşap gibi ithal malzemelere güvendiklerini ileri sürüyor. Ancak şimdiye kadar, bu odun ithalatının nereden geldiği tam olarak anlaşılamamıştı.
(İlgili: Vikingler Grönland’ı Neden Terk Etti?)
İzlanda Üniversitesi’nden Lísabet Guðmundsdóttir, Grönland’daki kereste kökenlerini ve dağılımını incelemek için, Batı Grönland’daki dördü orta ölçekli çiftlikler ve biri yüksek statülü bir piskoposluk malikanesi olan beş İskandinav bölgesinden ahşap topluluklarını inceledi. Söz konusu tüm yerleşmelerin, radyokarbon tarihleme ile MS 1000 ile 1400 arasında iskan edildiği biliniyor.
Daha önce arkeologlar tarafından bu alanlarda bulunan ahşabın hücresel yapısının mikroskobik incelemesi, ağaç cinsinin veya türlerinin tanımlanmasını sağladı ve sonuçlar Antiquity dergisinde yayınlandı.
Sonuçlar, incelenen ahşabın yalnızca yüzde 0,27’sinin meşe, kayın, Kanada çamı ve kıyı çamı dahil olmak üzere kesin olarak ithal edildiğini gösteriyor. İncelenen toplam ahşabın diğer yüzde 25’i ithal veya karaçam, ladin, sarıçam ve köknar dahil olmak üzere dalgaların karaya attığı odunlar olabilir.
MS 2. binyılın başlarında Kuzey Avrupa’da Kanada çamı ve kıyı çamı bulunmadığından, Grönland’daki Orta Çağ bağlamlarında bulunan parçalar Kuzey Amerika’dan gelmiş olmalıydı.
Bu durum, İskandinavların Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarından odun elde ettiğine dair tarihi kaynakları doğruluyor. Destanlar, kaşifler Leifurheppni, Þorleifurkarlsefni ve Freydísall’ın Vínland’dan Grönland’a kereste getirdiğini işaret ediyordu.
İthal etme olasılığına ek olarak, dalgaların karaya taşıdığı odunlar, İskandinav Grönland’daki en önemli ham maddelerden biriydi ve odun topluluğun yüzde 50’sinden fazlasını oluşturuyordu.
Muhtemelen bu topluluktan meşe, kayın ve sarıçam da dahil olmak üzere ahşap da Avrupa’dan geldi. Bazıları, fıçı çıtaları gibi hazır eserler olarak gelmiş olabilirken, yeniden kullanılmış gemi kerestesi Grönland’daki binalarda kullanılmak üzere getirilmiş olabilir.
Antiquity. 18 Nisan 2023.
Makale: Guðmundsdóttir, L. (2023). Timber imports to Norse Greenland: Lifeline or luxury? Antiquity, 97(392), 454-471.
You must be logged in to post a comment Login