Gökçeada’nın Bademli Köyü’nde kentsel sit alanına kaçak yapılan otelin sahibine ve mimarına hapis cezası verildi.
Gökçeada’da kentsel sit alanına kaçak olarak beş katlı otel yapanlara hapis cezası verildi. 2863 sayılı kültür varlıklarını koruma yasasından 2 yıl 4 ay verilen hapis cezası indirilerek 1 yıl 11 ay 10 güne düşürüldü. Cezalar, sanıkların ilk suçları olduğundan hükmün geri açıklanmasına karar verildi. Mimar ve mal sahibine verilen hapis cezası kararının diğer sit alanındaki kaçak yapılaşmalara da örnek teşkil edeceği belirtildi.
Üç Kişiye Hapis Cezası
Gökçeada Asliye Ceza Mahkemesi’nde mimar, Otel İşletme Müdürü ve otelin sahibi hakkında “sit alanında, imar mevzuatına aykırı inşaat yapmak” ve “mühür bozmak” suçlarından dava açıldı. 2 Mayıs 2016 tarihli duruşmada mahkeme kararını verdi. 3 sanık için de imar kirliliğine neden olmak suçlamasıyla 1 yıl 15 gün hapis cezası veren mahkeme, hapis cezasının ertelenmesini isterken 2863 sayılı yasaya muhalefet suçundan ise 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına hükmetti. Bu suçlama için de hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına kararı verildi. Mahkeme ayrıca sanıkları mühür bozma suçundan da 5 ay adli para cezasına çarptırdı.
Eski Belediye Başkanına Soruşturma
Gökçeada Eski Bademli Köyü’nde sit alanına otel yapılmaya başlandığında Gökçeada Gönüllüleri Derneği, otelin durdurulması için hem dava açmış hem de inşaatın durdurulması için belediyeye başvurmuştu. Ancak belediye, önce inşaatı mühürlese de, daha sonra tadilat ruhsatı düzenleyerek otelin tamamlanmasına göz yummuştu.
Mahkeme otel inşatına göz yuman eski belediye başkanı ve meclis üyeleri ile sorumlular hakkında da Gökçeada Cumhuriyet Başsavcılığına bildirimde bulunulmasını istedi. Böylelikle eski belediye başkanı ve imzası bulunan meclis üyelerinin de yargılanmasının önü açıldı.
Otel Hala Çalışıyor
İdari Mahkemenin yürütmeyi durdurma daha sonra da inşaata izin veren yapı ruhsatı ve nazım imar planlarını iptal etmesine rağmen Gökçeada Belediyesi kaçak otele müdahale etmedi. Danıştay 14. Dairesince otelin sit alanında kaldığı onaylanınca geçtiğimiz 28 Aralık 2015 tarihinde Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu 90 gün içinde Gökçeada Belediyesi’nden otelin yıkılmasını istedi. Ancak otel yıkılmadığı gibi işletmeye de devam ediyor.
Gökçeada Gönüllüleri Derneği, 2013 yılından beri devam eden davanın sonucunda sit alanına yapılan inşaatın sorumlularının cezalandırılmasının güzel bir gelişme olduğunu belirterek; “Hukuksuzluk kimsenin yanına kar kalmamalı. Ancak yıkım kararına, sorumluların hapis cezası almasına rağmen otelin hala müşteri kabul edip, işletiliyor olmasını anlamak mümkün değil. Yıkılacağı günü bekliyoruz.” dedi.
Hürriyet.com.tr
Ömer Erbil
You must be logged in to post a comment Login