Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde yürütülen arkeolojik kazılarda 8.000 yıllık bir binanın içinde köpekbalığı dişi bulundu.
Doğu Ege adalarının en erken yerleşim yeri olan Gökçeada Uğurlu Kazısı’nda MÖ. 6000 yılına tarihlendirilen bir yapının içinde köpekbalığı dişi bulundu. Dişin, yaklaşık olarak 3 metrelik bir köpekbalığına ait olduğu düşünülüyor.
Prof. Dr. Burçin Erdoğu başkanlığında Gökçeada’da yürütülen Uğurlu-Zeytinlik kazılarının bu yılki bölümü sona erdi. Gökçeada’ya ilk yerleşenlerin 8500 yıl önce Anadolu’dan göç eden insanlar olduğu bilgisine erişen kazı ekibi, ada kültürünün nasıl oluştuğu ve geniş çaplı iletişim ağlarının nasıl kurulduğu hakkında bilgi edinmeye çalışıyor.
Uğurlu-Zeytinlik Arkeolojik Yerleşimi
Çanakkale’ye bağlı Gökçeada’nın batı tarafında, Uğurlu Köyü’nün 900 metre kuzeydoğusunda yer alan höyük, Doğu Ege Adaları’ndaki en eski yerleşmedir. Balıkçılığın ikinci planda olduğu, daha çok tarım ve hayvancılık yapıldığı belirlenen bölgede en erken yerleşim, Anadolu’dan gelen göçle beraber MÖ. 6500 yıllarında başlar. MÖ 5.000 yıllarında ise Anadolu’dan bağımsız bir kültür görülür. Yerleşimde çıkan ve adada doğal olarak bulunmayan çakmaktaşı, obsidiyen, mermer gibi buluntulardan, buranın çok geniş çaplı bir ticaret ağının içerisinde olduğu anlaşılmaktadır.
You must be logged in to post a comment Login