Göbeklitepe 2017 Yılında da Ziyarete Kapalı Kalabilir

Dünyada bilinen en eski anıtsal tapınak olan ve yıl sonuna kadar ziyarete kapalı olacağı söylenen Göbeklitepe, 2017 yılında da ziyarete açılmayabilir.

Şanlıurfa gezisi sırasında Göbeklitepe’yi ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, buluntuları korumak üzere, iklim koşullarından olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla bir çatı projesinin yürürlükte olduğunu söyledi. Çatı projesinin 2017 yılı Mayıs sonu, Haziran başı itibariyle bitmiş olacağını belirten Avcı, bu proje tamamlandıktan sonra kazılar ve ziyaretler devam edecek dedi.

Göbeklitepe 2017 Yılında da Ziyarete Kapalı Kalabilir

Bakan Avcı gazetecilere yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

“Şimdi burada gördüğünüz gibi üst düzey bir kaplama projesi yürürlükte. Yani, aşağıdaki buluntuları korumak üzere, iklim koşullarından olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla bir çatı projesi yürürlükte. Bu proje tamamlanana kadar kazılara ara verilmiştir. Çatının önümüzdeki mayıs sonu, haziran başı itibariyle tamamlanmış olmasını bekliyoruz. İnşallah çatı gerçekleştikten sonra kazılar ve ziyaretler de devam edecek.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz Haziran ayında yaptığı açıklamada, Göbeklitepe’nin çatı örtüsü yapımı, canlandırma merkezi yapımı ve zamanında tamamlanabilmesi için 13 Haziran 2016 – 31 Aralık 2016 tarihleri arasında ziyarete kapatılacağını duyurmuştu.

Urfa’da günümüzden 12.000 yıl öncesine tarihlenen Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e ait bir inanç merkezi olan Göbeklitepe, Doğuş Grubu’nun öncülük ettiği proje kapsamında korunup turizm merkezi haline getirilmesi planlanıyor. Göbeklitepe’nin daha iyi korunabilmesi ve bir turizm merkezi haline gelmesi için sağlanan fonlar, ortaya çıkarılan yapıları koruma amacıyla üzerinin kapatılması ve bunların yanı sıra turizmin antik yapılara zarar vermemesi için yürüyüş yolları ve çitler inşa edilmesinde kullanılacak.

Bu kapsamda Göbeklitepe, bu ay içinde 8 aylığına ziyarete kapatılacak ve çalışmalara başlanacak. İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nda açıklama yapan Doğuş Grubu, önümüzdeki 20 yıl içinde National Geographic Society işbirliğinde projeye 15 milyon dolar ayıracağını bildirmişti.

Göbeklitepe

Kazıların başladığı 1995 yılından itibaren uygarlığın kökeni hakkındaki görüşleri değiştiren Göbekli Tepe, belki de tüm insanlığın tarihini baştan yazabilecek bir öneme sahip. Hayvan figürleriyle yontulmuş taşları ve T biçimli sütunlarıyla 12.000 yıllık dairesel yapılar, tarım devriminden ve hatta çanak çömlek yapımının icadından bile daha eski.

Uzmanlar daha önce, avcı-toplayıcıların yerleşik düzene geçip tarım yapması sonucu anıtsal alanların yapıldığını düşünüyorlardı. Fakat tarıma geçilmeden önce avcı toplayıcı insanlar tarafından inşa edilen Göbekli Tepe, tüm bu düşünce sistemini altüst etti.

Göbeklitepe’deki T biçimli dikilitaşların en büyüğünün ağırlığı 16 tonu aşıyor. Bu taşları yontmak ve yakındaki taşocağından taşımak, çok sayıda insan ve hepsini doyuracak miktarda yiyecek gerektiren zorlu bir organizasyon gerektiriyor.

Burada şimdiye kadar yapılan kazılarda bu insanların yerleşik bir hayat sürdüğüne dair bir kanıt bulunamadı. Bu yüzden Göbekli Tepe’nin dönemsel bir toplanma ve şölen yeri olduğu düşünülüyor.

Göbeklitepe Yıl Sonuna Kadar Ziyarete Kapandı

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login