Gladyatörler Şehri Stratonikeia Antik Kenti’nde Kazılar Başladı

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti’nde 2015 yılı kazı sezonu yaklaşık 100 kişilik bir ekiple başladı.

Kazıların Aralık ayına kadar sürmesi beklenen Stratonikeia Antik Kenti’nde, bu yıl çalışılması planlanan alanlar arasında kuzey şehir kapısı, antik dönemin en büyük gymnasiumlarından birisinin kalıntıları, tiyatro, tapınaklar, Roma hamamları gibi birçok yapı bulunuyor. Kazı sezonu boyunca bir yandan kazılar sürdürülürken bir yandan da konservasyon çalışmalarına devam edilecek.

Stratonikeia’nın Aşk Efsanesi

Karya Kralı Seleukos Nikator, karısı ölünce kendine yeni bir eş arar ve sonunda Stratonikeia’yı görüp onunla evlenmek ister. Oğlunun Stratonikeia’ya aşık olduğunu bilmeyen Kral Seleukos Nikator, genç kızla evlenir. Ancak düğünde oğlu Antiochos amansız bir hastalığa yakalanır. Yemeden içmeden kesilir. Ülkenin dört bir yanından gelen hekimler delikanlının derdine çare bulamazlar. Zira görünüşte hiç bir hastalığı yoktur. Fakat doktorlardan birisi genç prensi muayene ederken prensin nabzının odaya üvey annesi girdiğinde hızlandığını görür. Hekim, teşhisini koyar. Prens, kralın güzeller güzeli eşine kara sevdaya derecesinde vurgundur. Kral, çok sevdiği oğlunun karısına aşık olduğunu öğrenince onların evlenmesine müsade eder. Şehrin adı o günden sonra Stratonikeia olarak anılır.

Stratonikeia Antik Kenti

Bünyesinde bulunan gladyatör okulu nedeniyle Gladyatörler Şehri olarak adlandırılan antik kent, kapladığı 7 kilometrelik alanla dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösteriliyor.

1977 yılında Prof. Dr. Yusuf Boysal başkanlığında ilk defa bilimsel kazıların yapıldığı antik kentte, 2008 yılından beri kazı başkanlığını Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilal Söğüt Yapıyor.

Antik Çağ, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait geniş yelpazede kalıntılara sahip olan antik kentte günümüze en sağlam ulaşan yapılar arasında Selçuklu hamamı ve Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camisi bulunuyor.

MÖ 3. yüzyılda kurulan antik kente, Seleukos kralı I. Antiokhos tarafından karısı Stratonike’nin adı verilmiştir. Hellenistik Dönem boyunca, Seleukos, Ptolemaios, Makedonyalılar, Rodos ve Roma arasında el değiştiren Stratonikeia, MÖ. 130/129 yılında tamamen Roma’ya bağlanmıştır.

Antik çağ coğrafyacısı ve gezgini Strabon’a göre kent, çok güzel yapılarla donatılmıştı. Kentin akropolü çevresi surlarla donatılmış olan güneydeki dağın tepesindedir.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login