Gizemli Nazca Çizgileri Antik Hac Yolunu Oluşturuyor

Yeni araştırmalar Peru çölünde yer alan bir grup olağanüstü jeoglif olan Nazca Çizgileri’nin birbirinden ayrı iki grup insan tarafından antik bir tapınağa giden hac yolu olarak kullanılmış olabileceğini ileri sürüyor. Fakat bu çöl izlerinin kullanım amacı zaman içerisinde değişmiş olabilir.

nazca çizgileri nasıl kullanıldı

Araştırmacılar en eski Nazca Çizgileri’nin hacıların toplu halde geçilen bir rotanın işaretlerini takip edebilmeleri için oluşturduğunu söylüyor. Fakat daha sonrasında 16 Nisan tarihinde gerçekleşen 80. Amerika Arkeolojisi Topluluğu buluşmasında sunulan bir çalışmaya göre insanlar kesişen çizgiler üzerinde antik dini bir törenin bir parçası olarak seramik kapları ezmiş olabilecekleri ileri sürüldü. Aynı zamanda araştırmacılar, Nazca Çizgileri’nin çöl alanında yaşayan en az iki farklı grup insan tarafından oluşturulmuş olabileceğini söylediler.

Gizemli Oyma İşleri

And Dağları ile sahil şeridi arasına sıkışmış dünyanın en kurak bölgelerinden birinde, binden fazla jeoglif bu alanı işaretlemiş durumda. Antik medeniyetin insanları bu şekilleri MÖ. 200 ve MS. 600 yılları arasında çöl yüzeyinde bulunan kırmızı taşları ortadan kaldırıp altındaki beyaz tonlardaki toprağı ortaya çıkararak yaptı.

Çölde bulunan bu tuhaf şekiller, köpekler, maymunlar ve devegiller gibi hayvanlardan, doğaüstü yaratıklardan, kesik hayvan başlarından ve üçgenler, doğrular ve yamuk gibi geometrik şekillerden oluşur. Bu gizemli çizgiler Nazca bölgesinde yaşayan insanlar tarafından tepelerde yürürken görülmüş olsalar da, daha geniş anlamda ilgiyi 1920’li yıllarda uçak yolcuları tarafından gökyüzünden görüldükleri zaman toplamaya başladı.

Arkeologlar uzun süredir Nazca Çizgilerinin yapılış amacını çözmeye çalışıyor. Bazı araştırmacılar Nazca Çizgilerinin bir labirent oluşturduğunu iddia etti. Bazıları ise çizgilerin ve şekillerin gökyüzündeki takımyıldızlar ya da su altı yolları ile uyumlu olduğunu söyledi. Ve diğer bazı araştırmacılar ise Nazca Çizgileri’nin antik bir hac yolunun bir parçası olduğunu iddia ediyor.

nazca çizgileri nasıl kullanıldı

 İki Farklı Kültür mü Vardı?

Son yıllarda Japonya’daki Yamagata Üniversitesinden araştırmacılar 100 jeoglifi ve bazı çizgilerin kesişme noktalarındaki kırık seramik parçalarını ortaya çıkarttılar.

Bu resimlerin tamamının nasıl uyumlu bir şekilde bir araya geldiklerini anlamak için Yamagata Üniversitesinden Masato Sakai ve arkadaşları yeni bulunan jeogliflerin bazılarının konumunu, stilini ve yapılış biçimini analiz ettiler. Sakai, yaklaşık dört farklı jeoglif stilinin Peru’da Cahuachi olarak bilinen İnkalar öncesi inşa edilen bir büyük tapınağa giden birbirinden farklı yollar boyunca buluşma eğilimi gösterdiğini buldu.

Arkeolojik bir bulgu olarak, kesik başlar, pek çok tapınakta ve piramitte olduğu gibi Cahuachi’nin de bir dönem hacıların kurbanlar getirdiği bir dini merkez olduğunu öne sürer.

nazca çizgileri nasıl kullanıldı

Farklı içeriklere sahip olmalarının yanı sıra, bazıları kayaları şekillerin iç kısımlarından, bazılarında ise kenarlardan almak suretiyle jeoglifler birbirlerinden farklı biçimlerde inşa edilmişlerdir. Örnek olarak, üzerinde, ekibin sırası ile kabaca A tipi ve B tipi olarak iki ayırdığı akbaba ve devegiller gibi hayvanlara ait resimlerin bulunduğu bir yol Ingenio Nehrinden başlıyor.

Sakai “A ve B tipi jeogliflerin yalnızca Ingenio Vadisine komşu bölgelerde bulunmuyor. Bu nedenle A ve B tipi jeogliflerin Ingenio Vadisinden bir grup insan tarafından çizildiğini varsaymak mantıksız olmayacaktır” dedi.

Bununla beraber, doğaüstü yaratıklar ve kesik başlar gibi bağımsız stile sahip resimler, Nazca Vadisinde ve Cahuachi yolu üzerinde yoğun bir şekilde bulunuyor, bunlar muhtemelen bu bölgede yaşayan farklı bir grup tarafından yapıldı. Her iki grup insan tarafından yapılmış olması muhtemel, üçüncü bir grup jeoliglif iki kültür arasında yer alan Nazca Platosunda bulundu.

nazca çizgileri nasıl kullanıldı

Değişen Kullanım Amaçları

Jeogliflerin kullanım amacı, arkeologların son oluşma dönemi olarak adlandırdığı MS 200 yılından erken Nazca dönemine kadar uzayan ve MS 450 yılında sona eren dönemden itibaren zaman içerisinde değişmiş olabilir. Kırık seramikler daha geç bir döneme tarihlenmiştir.

Sakai “Araştırmamız erken Nazca dönemine ait olan jeogliflerin seramik kapların kasıtlı bir şekilde kırılması gibi dini ritüeller için kullanıldığını ve biçimlendirici jeogliflerin de dini önemi olan geçiş yollarından görülebilecek şekilde yerleştirildiğini ortaya çıkarttı ve çölün antik dönem yerleşikleri çizgileri bu zamanın ötesinde de yapmaya devam etti, hatta Cahuachi tapınağının yıkılışından sonra bile yamuk şekilleri ve düz çizgiler yapılmaya devam edildi ve kullanıldı” dedi.


livescience

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login