Mumyalanma yoluyla ölümsüzleşmek üzere seçilen Antik Mısır firavunları, kraliçeler ve dini seçkinler arasında bir de göz doktoru vardı.
Yeni araştırmalara göre, 2.200 yıl önce bir göz doktoru olan ve öbür dünya için kendini gösterişli bir şekilde hazırlayan Nespamedu’yla tanışın. Yayınlanan bir dizi makaleye göre, cömertçe süslenmiş mumya, bir zamanlar bir rahip ve doktordu ve firavun II Ptolemy (ve muhtemelen halefi III Ptolemy) dışında hiç kimseyle ilgilenmemişti. Doktorun MÖ 300 ila MÖ 200 yılları arasında yaşadığı düşünülüyor.
1925’te müzeye ilk bağışlandığında Nespamedu’nun beş adet yazıtlı altın levhayla donatılmış ve boyanmış yüzü ile birlikte perukla taçlandırılmış mumya kalıntılarının bir kadına ait olduğu düşünülmüştü.
(Mısır’da Firavunun ‘Tek Dostuna’ Ait Mezar Keşfedildi)
Mumya’nın üzerindeki altın levhalardaki yazıtlar, Mısır’ın Sakkara’sında Nespamedu adında bir rahip olduğunu ortaya çıkardı, ancak bandajlarla sarılı adamın kim olduğu hakkında çok az şey anlaşılabiliyordu.
Müze yetkilileri, 2016 yılında bilgisayarlı tomografi (BT) taraması yapabilmek için mumyayı (koleksiyonlarından gelen diğer üç cesetle birlikte) Quirónsalud Madrid Üniversitesi Hastanesi’ne gönderdiler.
Mumyanın yaklaşık 3000 görüntüsünü aldıktan sonra, araştırmacılar Nespamedu’nun yaklaşık 55 yaşında öldüğünü keşfettiler. Ancak 55 yaş, Nespamedu’nun cömert bir yaşam için izin verecek kadar sosyal statüye erişmesi için yeterli olmuştu.
Araştırmacılar, mumyanın altın kılıfı ve bandajlarının altında, çeşitli manevi sahneleri gösteren birkaç düzine dini takı ve plaklar buldu. Bu plakların birçoğunda, bilim ve tıbbın ibis yüzlü tanrısı Thoth’un, tanrılar savaşından sonra Horus’un gözünü iyileştirdiği görüntüler yer alıyordu.
(Çığlık Atan Mumya, Firavunu Öldürmeye Çalışan Prens Olabilir)
Müze araştırmacıları, bu plaklardaki görüntülerin Nespamedu’nun firavunun kişisel göz doktoru olabileceğinin kanıtı olduğunu iddia ediyor.
Araştırmacılar, “İkonografide gündelik bir şey yok ve inançlarını ve kendisini toplumun üst kademelerine yükselten sorumluluklarını kaydetmek istediği açık.” diyor.
“Bu kişinin firavunun doktoru olması, yaşamının bir kısmının II Ptolemy’in sarayının bulunduğu İskenderiye’de yaşadığını düşünmemize neden oluyor.”
Araştırmacılar, ömrünün sonunda bu doktorun, firavunlarla ve mumya zanaatkarlarıyla vakit geçiren Mısır’ın seçkinlerinden biri olduğu sonucuna vardılar.
Live Science. 16 Ocak 2018.
You must be logged in to post a comment Login