Gizemli Avustralya Kaya Resimlerinin Eksik Parçaları Bulundu

Arnhem Land kaya sanatı, daha önce bilinmeyen 572 resmin tanımlanmasıyla Avustralya’nın geçmişine yeni bir pencere açıyor.

3MFC kayası üzerine, el ile yapılmış bir Maliwawa kangurugil şablonu, Namunidjbuk. C: P. Taçon

Yaşları 9.400 ila 6.000 yıl arasında değişen Maliwawa Figürleri, Awunbarna’dan (Borradaile Dağı bölgesi) kuzeybatı Arnhem Land’deki Namunidjbuk bölgesine kadar 87 alanda belgelendi.

Araştırmacılar, bunların 12.000 yıllık erken dönem Dinamik Figürler ile son 4000 yılda yapılmış X-ışını figürleri arasındaki eksik parçalar olarak yorumluyor.

(El Resimleri, Avustralya’nın İlk İnsanlarıyla Bağlantılı Olabilir)

Resimler kırmızı tonlarda, kontur çizgileri ve içerisinin doldurulmasıyla ya da anahat çizgileri ve dolgu olarak birkaç kırmızı çizgiden meydana geliyor. Bazılarının yüksekliği 50 santimetre civarında olabiliyor.

Sahneler, üç keseli tavşan ve bir dugong dahil olmak üzere insanları ve kangurugilleri tasvir ediyor. Avustralya Griffith Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı Paul Taçon, çeşitli başlık biçimlerinin varlığının, bunların yalnızca günlük yaşamın basit tasvirleri olmadığını gösterdiğini öne sürüyor.

Taçon, “Maliwawas’ta, tek kişilik figürler ve çeşitli etkinlikleri gösteren grup sahneleri tasvir ediliyor, hatta bunların bazıları tören sahneleri olabilir.” diyor.

“İnsan figürlerinin sıklıkla hayvanlarla, özellikle de kangurugillerle tasvir edildiğini görüyoruz. Sanatçıların vermek istediği mesajların merkezinde bu hayvan-insan ilişkileri yer alıyor.”

“Nitekim, hayvan figürleri Dinamik Figür tarzı kaya sanatında insan figürlerinden çok daha yaygındı. Dinamik Figürlerin %89’u insan iken Maliwawa Figürlerinin yalnızca yaklaşık %42’si insandı.”

Araştırmanın ortak yazarı Sally May, bir Awunbarna yerleşkesinde keşfedilen keseli tavşan resimlerinin, Arnhem Land’in tarihsel konteksti için şaşırtıcı bir durum olduğunu söylüyor.

Awunbarna bölgesinden büyük erkek Maliwawa insan figürleri. C: P. Taçon

Bilinen en eski resim olan bir dugong (Denizineği takımından bir deniz memelisi) resmi de yersiz görünüyordu. Bu durum, bir Maliwawa sanatçısının sahili ziyaret ettiğini gösteriyor olabilirdi, ancak diğer tuzlu su faunasının yokluğu, bunun sık görülen bir olay olmadığına işaret ediyor.

Bununla birlikte araştırmacıların, bu ressamları ve kullandıkları teknikleri merak etmesiyle resimlerin arka planı aydınlanıyor ve tasvirlerin ötesine geçiyor.

Batı Arnhem Land için bilinen en eski figürler olan Maliwawa figürleri, resim topluluklarının Maliwawa stiliyle başladığını gösteriyor.

Resimlerin arkasındaki sanatçılara gelince, Taçon, Maliwawa kaya resimlerini küçük bir grup sanatçının üretme olasılığının yüksek olduğunu söylüyor. Biri sadece ana hat formlarından oluşan resimlerden sorumlu, diğeri ise içi dolu figürlerden sorumlu olmuş olabilirdi.


Cosmos Magazine. 1 Ekim 2020.

Makale: Taçon, P. S., May, S. K., Lamilami, R., McKeague, F., Johnston, I. G., Jalandoni, A., … & Goldhahn, J. (2020). Maliwawa figures—a previously undescribed Arnhem L and rock art style. Australian Archaeology, 1-18.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Arkeoloji bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji öğrencisi. Sosyoloji yüksek lisansı icin hazırlanıyor.

You must be logged in to post a comment Login