Aborjin halkı tarafından yapılmış gizemli kaya resimleri, Endonezya’dan gelen savaş gemilerini tasvir ediyor.
Arkeologlar, Avustralya’daki bir mağaranın içinde resmedilen iki gemi resminin kökenine ilişkin gizemi çözmüş olabilir.
Yüzlerce yıl önce, Avustralya’daki yerli halk, sıkışık bir mağarada sanat eserlerinin yaklaşık 50 yıl önce keşfedilmesinden bu yana kökenleri arkeologları şaşırtan bir çift deniz taşıtını resmetti. Şimdi, yeni bir çalışma bu gizemi çözmüş olabilir.
(İlgili: Avustralya’nın Marra Wonga Kaya Sanatına Derin Bir Bakış)
Resimler muhtemelen bugün Endonezya’da bulunan “savaş gemilerini” tasvir ediyor ve yerli halk ile uzaktan gelen ziyaretçiler arasında “fiziksel şiddet” yaşanmış olabileceğine işaret ediyor.
Historical Archaeology dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, arkeologlar gemilerin Endonezya’nın doğu kıyısında, Avustralya’nın hemen kuzeyinde yer alan bir takımada olan Maluku Adaları olarak da bilinen Moluccas’tan gelen savaş gemileri olduğunu tespit ettiler.
Flinders Üniversitesi’nde arkeolog ve kıdemli öğretim görevlisi olan çalışmanın yazarlarından Daryl Wesley, “Sadece bu iki gemi bile Avustralya’nın kuzeyindeki etkileşim alanına aniden başka bir boyut katıyor ve Avustralya’nın 65.000 yıldır her yerle bağlantısı kesilmiş, ıssız bir yerin ortasında, kendi halinde bir yer olmadığını gösteriyor.” diyor.
Maluku adasındaki insanların Avustralya’daki Aborjinlerle temas halinde olduğu zaten biliniyordu. Ancak, Endonezya kökenli Macassan prahus yelkenli tekneleri de dahil olmak üzere Moluccas’tan gelen gemileri tasvir eden diğer Aborjin kaya sanatının aksine, bu çizimler savaşçı özelliklere sahip ve çalışmaya göre “savaş statüsünü gösteren üçgen bayraklar, flamalar ve pruva süslemeleri sergiliyor.”
Wesley, “Bunlar savaş gemileri, tüm bu flamalar, bayraklar ve onları normal ticaret veya balıkçı gemilerinden gerçekten ayıran diğer unsurlarla süslenmişler.” diyor. “Bu durum, kaya sanatında ve kuzey Avustralya’daki Arnhem Land’da bulunan diğer tüm Macassan gemilerine dair anlayışımızdan gerçekten farklı.”
Araştırmacılar, resimlerin ayrıntı düzeyi nedeniyle, kaya sanatını yaratan Aborjinlerin ya “uzun ya da yakın gözlem yoluyla ya da gerçekten onlarla yolculuk ederek gemiler hakkında yakın bilgiye sahip olduklarını” ve “ticaret, balıkçılık, kaynak sömürüsü, kelle avcılığı yada kölelikle bağlantılı olduklarını” düşünüyorlar.
Savaş gemisi kaya sanatının varlığı, Maluku halkının Yerli Avustralyalılara karşı fiziksel şiddet ya da en azından bir güç projeksiyonu yaptıklarını ima ediyor. Fakat çalışmaya göre, kaya sanatının tam amacını bilmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Flinders Üniversitesi’nde denizcilik arkeoloğu olan araştırmanın başyazarı Mick de Ruyter, “Bu motifler, Endonezya’dan Avustralya kıyı şeridine yapılan düzensiz veya tesadüfi yolculukların, düzenli deniz hıyarı avcılığı ziyaretlerinden önce veya bu ziyaretlerle birlikte gerçekleştiğine dair mevcut fikirleri destekliyor.” diyor.
Açıklamaya göre, Endonezya adası sakinlerinin Avustralya’nın kuzey kıyılarına yelken açtığına dair kaydedilen en eski örneklerden bazıları 17. yüzyılın ortalarında meydana geldi.
Flinders Üniversitesi’nde deniz arkeolojisi doçenti olan çalışmanın eş yazarı Wendy van Duivenvoorde, Moluccanların gemilerini Avustralya’ya getirdiklerini varsayarsak, bu savaş gemilerinin Avustralya’daki varlığının “Macassan kıyı balıkçılığı ve ticaretinin kabul gören anlatısından önemli bir sapmayı destekleyeceğini” ve iki grup arasındaki temasın daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını söylüyor.
Çalışmaya dahil olmayan Paul Tacon, sanat eserinin Aborjinlerin yabancı ziyaretçilerle görüşmelerini nasıl kaydettiklerine dair daha iyi bir anlayış sunduğunu söylüyor.
“Bu titiz araştırma, Avustralya’nın Arnhem Land bölgesindeki Aborjinler ile Maluku adalarından gelen denizciler arasında yüzlerce yıl önce temas olduğuna dair kanıtları ikna edici bir şekilde ortaya koyuyor” diyor.
“Daha önce Arnhem Land kaya sanatında Macassan tekneleri tespit edilmişti ve en eskileri 1500’lerin sonu ile 1600’lerin başına tarihleniyordu. Maluku deniz taşıtlarına ait kaya resimleri ilk kez tespit ediliyor ve resimlerin ayırt edici özellikleriyle bu kadar ayrıntılı olması büyük bir şans.”
Live Science. 14 Haziran 2023.
Makale: de Ruyter, M., Wesley, D., van Duivenvoorde, W. et al. (2023). Moluccan Fighting Craft on Australian Shores: Contact Rock Art from Awunbarna, Arnhem Land. Hist Arch.
You must be logged in to post a comment Login