Gerga Antik Kenti’nde Bilimsel Kazı Çalışmaları Başladı

Aydın’ın Çine ilçesinde yer alan ve yıllardır definecilerin tahribatına uğrayan Gerga Antik Kenti’nde bilimsel kazı çalışmaları başladı.

Aydın’daki Gerga Antik Kenti, uzun yıllar boyunca define avcıları tarafından delik deşik edildi. Şimdi ise antik kentte arkeolojik kazılar başlatıldı. Kazı başkanlığını Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Çekilmez üstlendi. Yapılacak çalışmalar ile Gerga’nın bir kutsal alan ismi mi yoksa kent ismi mi olduğu da anlaşılacak.

Buranın, çevredeki bütün antik kentlerin ortak kullanım alanı olduğunu belirten Doç. Dr. Çekilmez, “Bu tapınağın buraya yapılması için bir neden olmalı. Bu nedenin de iyileştirici su olduğuna inanıyoruz ancak gizemi henüz çözülebilmiş değil. Bu yapıda bir tapınak dünyanın hiçbir yerinde bulunmamakta. Biz de tam anlamıyla burada neler olduğunu henüz bilmiyoruz.” diyor.

(Türkiye’de Görülmesi Gereken 50 Arkeolojik Yapı)

“Defineciler tarafından kaçak kazılar yapıldığı için biz bunları nasıl kurtarırız ve geleceğe nasıl aktarabiliriz diye çalışmaya başladık. Gerga’nın bir kutsal alan ismi mi kent ismi mi ya da tanrı ismi mi olup olmadığını ilerleyen zamanlarda anlayacağız. Bunların hepsi kültür mirası. Toprağın altında bir şey aramamıza gerek yok. Bunlara bizim sahip çıkmamız gerekiyor.”

Gerga Antik Kenti

Aydın’a bağlı Çine İlçesi, Deliktaş Mevkiinde yer alan kent, Alabanda antik kentinin 13 km kuzey-batısında yer alıyor. Kentin tarihinin arkaik döneme kadar gittiğini gösteren izler var. Kent içinde görülebilen kalıntılar arkaik dönem ve Roma dönemine ait. Gerga, Karia kültürünü yansıtan önemli bir merkezdi. Dağlar arasında kurulmuş bir kent olması nedeniyle Karia karakterini korumuş olan kentlerden biri olarak nitelendiriliyor. Sur duvarları tipik Karia stilinde yapılmış.

Gerga adı kaynaklarda bir kent olarak belirtildiği gibi yerel bir tanrıya ait olabileceği de belirtiliyor. En önemli yapı halen ayakta olan ve tapınak olarak adlandırılabilecek özelliklere sahip bir yapı. Yapının hemen altında yere düşmüş anıtsal heykelin Kybele’ye ait olabileceği düşünülüyor. Kaynaklardan ve çevre halkından öğrenildiği kadarıyla, heykel zamanımızdan 20-30 yıl kadar önce ayaktaydı.

Gerga Antik Kenti, Türkiye’de bulunan en gizemli ve mistik kentlerden biri olarak kabul ediliyor. Zira tarihi ile ilgili yeterli bilgi olamayan bu antik kentin mimari yapısının da bakılarak anlaşılamayacak karmaşıklıkta. Gerga Antik Kenti’yle ilgili dönemin ünlü yazarları ‘Plinius, Strabon ve Heredotos da yazılar yazmıştı.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login