Gazzeli Çiftçi, 4.500 Yıllık Kenan Tanrıçası Heykeli Buldu

Gazze Şeridi’nde arazisini kazan bir çiftçi, güzellik, aşk ve savaş tanrıçasının taştan yapılmış bir heykelini buldu.

Anat adlı tanrıça, Kenanlılar tarafından tapınım görüyordu.

Filistinli arkeologlar, Kenan tanrısı Anat heykelinin başının 4.500 yıl öncesine, Tunç Çağı’nın sonlarına tarihlendiğini söylüyorlar.

Keşif, şeridin güneyindeki Han Yunus’ta arazisini kazan bir çiftçi tarafından yapıldı. Sosyal medyada bazı Gazzeliler, tanrıçanın savaşla ilişkisinin uygun göründüğünü öne süren alaycı yorumlar yapıyor. Son yıllarda, İsrail ile Hamas tarafından yönetilen Gazze’deki militan gruplar arasındaki çatışmada bir dizi çatışma yaşandı.

(İlgili: Kenanlılar Kimdi? 73 Antik DNA’dan Yeni Bilgiler)

Bununla birlikte, bu kireçtaşı heykelin keşfi, ardışık antik uygarlıklar için önemli bir ticaret yolunun parçası olan şeridin, aslında bir Kenan yerleşimi olduğunu hatırlatıyor.

22 cm boyundaki oyma, tanrıçanın yılan tacı takan yüzünü açıkça tasvir ediyor.

Anat’ın heykeli şu anda Gazze Şeridi’nin birkaç müzesinden birinde sergileniyor.

Tarlasını ekerken heykel kafasına rastlayan çiftçi Nidal Abu Eid, “Tesadüfen bulduk. Çamurluydu ve suyla yıkadık. Bunun değerli bir şey olduğunu anladık ama arkeolojik açıdan bu kadar değerli olduğunu bilmiyorduk.” diyor.

“Tanrı’ya şükrediyoruz ve Kenan döneminden beri Filistin’de bizim topraklarımızda kaldığı için gurur duyuyoruz.”

En tanınmış Kenan tanrılarından biri olan Anat’ın heykeli, şimdi Gazze’nin birkaç müzesinden biri olarak hizmet veren tarihi bir bina olan Qasr al-Başa’da sergileniyor.

Hamas tarafından yönetilen Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’ndan Jamal Abu Rida, düzenlediği basın toplantısında eserin “zamana karşı dayanıklı” olduğunu ve uzmanlar tarafından dikkatle incelendiğini söylüyor.

Eski uygarlıklar için önemli ticaret yolları üzerinde bulunan Gazze, sayısız eski esere ev sahipliği yapıyor.

Rida, bunun siyasi bir anlam ifade ettiğini belirtiyor. “Bu tür keşifler, Filistin’in medeniyet ve tarihe sahip olduğunu kanıtlıyor ve hiç kimse bu tarihi inkar veya tahrif edemez. Bu, Filistin halkı ve onların kadim Kenan uygarlığıdır.”

Gazze’deki tüm arkeolojik buluntular bu kadar çok değer göremedi. Hamas, daha önce, yoğun nüfuslu Gazze Şehri’nin güneyinde konut ve askeri üslere yer açmak için büyük, müstahkem bir Kenan kasabası Tell al-Sakan’ın kalıntılarını yok etmekle suçlanmıştı.

2013 yılında bir balıkçı tarafından Yunan tanrısı Apollon’un insan boyutunda eski bir bronzu keşfedildi, ancak daha sonra gizemli bir şekilde ortadan kayboldu.

Ancak bu yıl Hamas, yabancı bağışçıların yıllarca süren restorasyon projesi için ödeme yapmasına yardımcı olduktan sonra, 5. yüzyıldan kalma bir Bizans kilisesinin kalıntılarını yeniden açtı.

Gazze’nin kuzeyindeki bir şantiyede de 31 Roma dönemine ait mezar bulunduğunda çalışmalar da durdu. Bu tür antik yerler potansiyel olarak yabancı ziyaretçiler için çekici olsa da, neredeyse hiç turizm endüstrisi yok. İsrail ve Mısır, güvenlik endişelerini öne sürerek, yaklaşık 2,3 milyon Filistinliye ev sahipliği yapan yoksul kıyı yerleşim bölgesine insan akışını sıkı bir şekilde kısıtlıyor.


BBC News. 26 Nisan 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login