Günümüzde Gaziantep sınırları içinde olan, fakat Roma döneminde Roma Eyaleti olan Suriye’ye bağlı Dülük (Doliche) antik kentinde, Roma Suriyesi’nin kültürüne ışık tutacak paha biçilemez bir mozaik taban buldu.
Münster Üniversitesi’nden Prof Engelbert Winter “Bu şehir, Roma-Suriye şehir kültürünün hala araştırılabileceği az sayıdaki yerden biri” diyor. Şu ana kadar bu tür şehir merkezleri çok az incelenebildi. Günümüz Suriye Devleti sınırları içinde kalan ve bu tür bir araştırmaya konu olabilecek Apamea ve Cyrrhus gibi şehirler ise ya yok edildi, ya da savaş yüzünden ulaşılamaz bir hale geldi. Winter’ın yönettiği proje, Roma’nın antik Suriye eyaletinde kentsel gelişimi araştırıyor. Aynı zamanda Iuppiter Dolichenus tapınağındaki kazılar da sürüyor.
Arkeolog Dr. Michael Blömer “En olağanüstü keşfimiz, çok yüksek kaliteye sahip bir mozaik taban oldu. Mozaik taban, orijinal hali 100 metrekareden daha fazla bir alanı kaplayan, sütunlarla çevrili bir avlusu olan muhteşem bir yapı kompleksi içinde bulundu.” diyor.
“Boyutu ile, kurallı ve iyi düzenlenmiş telkari şekilli geometrik desenleriyle bu mozaik, bölgenin en güzel geç antik dönem mozaiklerinden biri. Yapının işlevi henüz kesin olmasa da, zengin bir villa olmalıydı. Bu ilk bulgulara göre Doliche antik kenti, şehir elitlerinin yaşadığı ortam ve şehirdeki gösterişli döşemeler üzerinde yapılacak araştırmalar için büyük bir potansiyel sunuyor” diyor Blömer.
Ekip villalar yanında, sıradan insanların günlük hayatları ve şehrin organizasyonu hakkında bilgiler veren basit evler, sokaklar ve su borularını da araştırıyor. Özellikle 2016 yılında kazıların antik şehrin kamuya açık alanlarına doğru genişletilmesi planlanıyor. Blömer “Farklı yöntemler kullanarak Helenistik dönemden Haçlılar dönemine kadar, bir Kuzey Suriye şehrinin güvenilir bir tablosunu çıkarmayı umuyoruz. Bunun yanında bölgede günlük hayatta kullanılan maddi kültür kanıtları ve yerel kimlikler üzerinde de bilgiler elde etmeyi umuyoruz” diyor.
Dülük Baba Tepesi Kazıları da sürüyor
Dülük antik kentindeki kazılar sürerken ikinci bir ekip de, hemen yanındaki Dülük Baba Tepesi’nde de Iuppiter Dolichenus tapınağındaki kazılara devam etti. Tapınaktaki kazılar 15 yıldır sürüyor. Iuppiter Dolichenus, Roma Demir Çağı’nın en önemli tanrılarından biriydi. Tapınağın iyi korunmuş duvarlarına ek olarak, pagan inanışlar bittikten sonra tepeye kurulan Hristiyan manastırındaki kazılara da devam edildi.
Araştırmacılar son yıllarda alanın MÖ 9. ve 8. yüzyıllardan itibaren bir tapınak olarak kullanıldığına dair kanıtlar buldu. Böylece buradaki yerleşim ve tapınağın sanılandan çok daha eski olduğu ortaya çıktı. Bu seneki kazılarda bulunan ve MÖ 1. binyılın başlarına tarihlenen bronzdan geyik figürini de bu bulguları desteklemiş oldu.
Past Horizons, University of Münster
Görseller: Peter Jülich
You must be logged in to post a comment Login