Gaziantep’te Bulunan Çingene Kızı Mozaiği

MS 2. yüzyılın sonuna tarihlenen Çingene Kızı (Maenad) Mozaiği, Zeugma Antik Kenti’ndeki Maenad Villası’nın yemek odasının tabanını süslüyordu.

1998 yılı sonbaharında yapılan kurtarma kazılarında bulunan eser, günümüzde Zeugma Mozaik Müzesi’nin ikinci katındaki özel bir odada sergileniyor.

Büyük ölçüde tahribata uğrayan mozaikten günümüze sadece bir kadın başı figürü kaldı. Bu mozaikte kadın figürü sağına doğru bakıyor, kabarık saçları ortadan ikiye ayrılmış ve ensesinden bir eşarpla bağlanmış. Dar alınlı, elmacık kemikleri çıkık ve dolgun yüzlü. Kulaklarında iç içe geçmiş iri halka küpe bulunuyor.

Bir görüşe göre bu figür, Toprak Ana Gaia olabileceği gibi, başının yanındaki asma filizlerinden dolayı Dionysos şenliklerinde yer alan Mainad da olabilir.

Zeugma Antik Kenti’nde arkeolojik kazılar yapılmadan önce defineciler tarafından tahrip edilen Çingene Kızı mozaiğinin kenar bordürlerinin 2012 yılında ABD’de olduğu ortaya çıkmıştı. Bowling Green Devlet Üniversitesi’nin Wolfe Sanat Merkezi’nde sergilendiğini belirlendiğinin tespit edilmesinin ardından harekete geçen bakanlık, parçaların 2018 yılında Türkiye’te iade edilmesini sağladı.

You must be logged in to post a comment Login