Ganymedes ve Orpheus Betimli Tarsus Mozaiği

1948’de Tarsus Adliye Sarayı inşası sırasında bulunan Ganymedes ve Orpheus tasvirli mozaik taban, MS 3. yüzyıla tarihleniyor.

(C: Flickr/archstanton)

Roma villasının atriumuna ait olduğu düşünülen eser , günümüzde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Yaklaşık 56 metrekarelik bir alan kaplayan mozaik, üç panelden oluşuyor. Tahrip olan mozaiğin sağlam kalan bölümünde figüratif paneller, çiçek motifli bordürle çerçeveleniyor.

İlk panelde Ganymedes’in kartal kılığındaki Zeus tarafından kaçırılma sahnesi tasvir ediliyor. Sol tarafta eğimli olarak ayakta duran figür sol elinde bir pedum tutuyor. Sağ tarafta bir kayanın üzerinde oturan kadın ise mavi yeşil renkte kolsuz tunik giyiyor. Büyük şaşkınlık içerisinde tasvir edilen bu iki figür, Ganymedes’in ebeveynlerini temsil ediyor. Kompozisyonun orta kısmında, tasmalı ve başını yukarı doğru kaldırmış havlayan bir köpek figürü de bulunuyor. 

(C: Flickr/archstanton)

Dalga motifli bir bordürle çevrili diğer panelde, vahşi hayvanlara lir çalan Orpheus yer alıyor. Sarı tuniğinin kolları uzun ve mavi bantlarla süslenen Orpheus’un sırtında kırmızı bir pelerin, başında ise Frigyalılara özgü bir başlık bulunuyor. Sağ elinde bir plectrum tutuyor. Müzisyenin sol üst kısmında kayalık zeminde onu dinleyen bir kartal ve etrafında boğa, kaplan, aslan, fil, antilop, yaban domuzu ve panter yer alıyor.

(C: Flickr/archstanton)

Sprial ve örgü şeridi ile çerçevelenen üçüncü panel ise büyük oranda tahrip olmuş durumda. Mevcut kısımda asma dalları arasında sola doğru ilerleyen bir kadın görülüyor. Kadının baktığı yönde ise çıplak bir erkeğin bazı vücut kısımları fark ediliyor. Bu panelin Dionysos’la ilgili bir sahne içerdiği düşünülüyor.

You must be logged in to post a comment Login