Üç buçuk yıl önce yanan ve restorasyonu birçok tartışmaya konu olan tarihi Galatasaray Üniversitesi binasında restorasyon başladı.
2013 yılında çıkan yangınla büyük zarar gören ve Galatasaray Üniversitesi yerleşkesinde bulunan tarihi Feriye Sarayı binası sonunda restore edilmeye başlanıyor. Galatasaray Eğitim Vakfı sitesinden yaptığı açıklamada restorasyonun 1. Etap çalışmalarının 31 Mayıs 2016’da başlayıp sekiz ay süreceği belirtildi.
Açıklamada TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 14.1.2016 tarihli toplantısında gündeme alınıp, düzeltmelerle uygun olduğuna karar verilen restorasyon projesinin 1. Etabı için Gürsoy Grup Restorasyon San. Tic. A. Ş. ile sözleşme imzalandığı ifade edildi.
142 yıllık tarihi Galatasaray Üniversitesi binası 22 Ocak 2013’te yangında kullanılmaz hale geldi. Aradan geçen 3 yılda bina restore edilemedi.
1. grup tescilli tarihi binanın Restorasyon Uygulama Projesi Nisan 2014’te tamamlanarak İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu ancak kurul aylar geçmesine rağmen projeyi onaylamadı.
Projenin mimarı Sinan Genim’in tarihi binayı “betonarmeye” döndüreceğine dair Kültür ve Turizm Bakanlığına dilekçe ile uyarıda bulunmuştu.
Feriye Koruma Platformu, change.org’da imza kampanyası başlatarak Sinan Genim’in betonarme projede ısrarı yüzünden adım atılamadığını belirterek Genim’in projeden çekilmesi talep etti.
Mimar Sinan Genim ise kurulla anlaşamadığı için Ağustos 2015’te istifa ettiğini belirtmişti.
Ancak aradan geçen süre zarfında başka bir mimarla anlaşma yapılmadı. Binanın korunması için gerekli olan ancak bir türlü yapılamayan binaya çatı yapılarak üstü örtüldü. Sinan Genim ise çatının örtülmesinin gerekli olmadığını, bina içinde korunacak bir eser olmadığını, maliyetin gereksiz artacağını düşünüyordu.
Mimar Sinan Genim, istifasını geri çektiğini ve projenin kuruldan geçtiğini söyledi.
Bu problemin ortadan kalkması ve restorasyonun bir an önce başlaması için istifasını geri çektiğini söyleyen Genim, kuruldan geçen projeden memnun olmadığını belirtti.
“Bu problem ortadan kalksın diye içimize sinmese de kabul ettik. Görmüyor musun her tarafta kıyamet kopuyor. Bir an önce bitsin, çıkan sonuçtan sonra ben konuşma yaparım ya da kitap yazıp nereden geldiğimizi anlatacağım zaten. Şu iş bitsin üstümüzden kalksın, huzura kavuşalım.
Genim: “Çağdaş bir şey yapamıyoruz. Hiçbir anlamı yok bu devirde. Yarısı ahşap, yarısı beton, yarısı çelik, abuk sabuk birbiriyle uyumsuz malzemelerle bir şey. Bu düzeltmeleri yapanlar da ortaya çıkan neticeyi görecekler. Bana ve İnan (Kıraç) beye de çok sıkıntı verdi bu iş. Ülkemizde radikal ve ileriye doğru atılan her türlü atılıma karşı çıkan inanılmaz bir direnç var. Onun da sonuçlarına katlanıyoruz.”
Genim, projenin hangi detaylarından memnun olmadığının ayrıntıları hakkında konuşmak istemediğini söyledi.
Tarihi Feriye Sarayı
Galatasaray Üniversitesi yerleşkesi içinde yer alan Feriye Saraylarından olan ve 1871 yılında Sultan Abdülaziz döneminde Mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı binası 2013 yılında geçirdiği yangından beri restore edilmedi.
1930’ da Galatasaray Lisesi’ne verilen ve önceleri ilkokul binası olarak düşünülen tarihi bina, 1968’den itibaren Galatasaray Lisesi’nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldı, 1992 yılından bugüne kadar da Galatasaray Üniversitesi’ne tahsis edildi. Yanan binanın geçmişi, eğitimdeki yeri, semte kazandırdığı kültür ve simge değeri ile ayrı bir önemi bulunmakta.
Stonehenge, İlk Çiftçi Toplulukları Birleştirmek İçin Yapılmış Olabilir
1453’te Ölen Son Bizans İmparatoru’nun Nadir Portresi Bulundu
2.700 Yıllık Assur Başkenti Horsabad’ta Yeni Keşifler Yapıldı
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login