Fransa’da Yaban Öküzünün Betimlendiği 38,000 Yıllık Taş Plaka Bulundu

Fransa’daki Abri Blachard arkeolojik alanında, yaban öküzü ya da nesli tükenmiş yaban ineğinin betimlendiği 38,000 yıllık kireçtaşı plaka bulundu.

2012 yılında Abri Blanchard arkeolojik alanında keşfedilen taş plaka. Yaban öküzü ya da nesli tükenmiş yaban ineği betimlenerek noktalarla donatılmış. F: Musée national de Préhistoire collections – photo MNP – Ph. Jugie

Antropologlardan oluşan uluslararası bir ekip, Fransa’nın güneybatısında yer alan bir kaya sığınağında 38,000 yıllık karmaşık çizim keşfetti. Bulunan çizimin, Avrasya’nın batısında bilinen en eski çizimlerden biri olduğu ve bu dönemdeki insan hayatına dair önemli bilgiler verebileceği belirtiliyor.

New York Üniversitesi’nden Vezere Vadisi’ndeki kazıyı yürüten antropolog Randall White, “Bu keşif dönemin kıtadaki sanat anlayışına ve modern insanların Avrupa’ya ulaştıktan sonraki yayılımı boyunca yarattıkları süsleme sanatına ışık tutuyor.” diyor.

Quaternary International dergisinde yayımlanan makaleye göre, bulgular, yaklaşık 43.000 ila 33.000 yıl önce varolduğu bilinen modern insanların Aurignacian kültürüne işaret ediyor.

Bir taş plaka üzerinde, noktalarla donatılmış yaban öküzü ya da yaban ineği betimlenmiş 38,000 yıllık çizimin bulunduğu Fransa’daki Abri Blanchard arkeolojik alanı, ilk olarak 20. yüzyılın başlarında kazılmıştı. White ve ekibi 2011 yılında bu arkeolojik alanda kalan katmanları araştırmaya başladı ve 2012 yılında ise bu 38,000 yıllık çizim bulundu.

White, buldukları Aurignacian kültürüne ait sanat eserinin, bu kültürün yaşamlarına, düşünme biçimlerine ve oluşturdukları toplumlara dair yeni bir pencere açtığını iddia ediyor.

White, “Afrika’dan buraya ulaştıklarında, modern insan grupları, Orta ve Batı Avrupa’ya yerleştiler. Gruplar arasında bölgesel karakteristikler öne çıksa da, betimsel sanatta ortak bir anlatım gösterdiler. Bu eser, sanatı ve kişisel süslenmeyi bölgesel, grupsal ve kişisel düzeyde sosyal bir kimlik olarak gören sosyal coğrafya ile iyi uyum sağlıyor.” diyor.

White ve ekibinin kazılarını yürüttüğü Abri Blachard arkeolojik alanı ve bir başka benzeri Abri Castanet, uzun bir zamandır insan sembolizminin izlerini taşıyan Avrasya’nın en eski arkeolojik alanlarından kabul ediliyor. Bu arkeolojik alanlarda kazılar boyunca, delinmiş hayvan dişleri, delinmiş deniz kabukları, fil dişi, boncuklar, boyama ve kazıma tekniğiyle yapılmış resimler gibi yüzlerce sembolik eser bulundu.


Newyork University, 27 Ocak 2017.
Makale: Bourrillon, R., White, R., Tartar, E., Chiotti, L., Mensan, R., Clark, A., … & Ranlett, S. (2017). A new Aurignacian engraving from Abri Blanchard, France: Implications for understanding Aurignacian graphic expression in Western and Central Europe. Quaternary International.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login