Fransa’da 23.000 Yıllık Venüs Bulundu

Fransa’nın kuzeyindeki Amiens kentinde arkeologlar tarafından 23.000 yıllık bir venüs heykelciği keşfedildi.

Renancourt Venüsü.

Mükemmel derecede korunarak günümüze kadar ulaşan ve 4 cm boyunda oyularak yapılmış heykelcik, Temmuz 2014’ten bu yana kazıların sürdüğü tarih öncesi bir bölgede keşfedildi.

Bu 23.000 yıllık kadın figürünün kalitesi olağanüstü. Bu heykelcik, “Venüs” adıyla anılan Gravetiyan sanatı geleneğinin bir parçası.

(Paleolitik Dönem’den En Etkileyici 10 Venüs)

Keşif vesileyle düzenlenen basın toplantısında, Inrap kazı müdürü Clément Paris bulgu hakkında daha fazla ayrıntı verdi.

Renancourt Venüsü.

“Tüm güzel keşifler gibi, kazı çalışmalarının son günlerinde, kültüre atfedilen avcı-toplayıcı yaşam alanlarının son metrekarelerinde bulundu.”

(Sibirya’da Mamut Dişinden Yapılmış 23,000 Yıllık Venüs Bulundu)

Keşfedildiği Amiens bölgesinin adını taşıyan “Renancourt Venüsü”, Avrupa’da Üst Paleolitik dönemde geçerli olan stilistik üslubu taşıyor. Kalça, göğüsler ve uyluk kısmının büyüklüğü göze çarpıyor.

Brassempouy Venüsü.

Heykelcik, ayrıca Avusturya’daki Willendorf’un ya da Fransa’daki Brassempouy’da bulunan Venüsler gibi, ızgara şeklinde kesiklerden oluşan saç stiline sahip.

Arkeologlar için, bu Venüsler, “kadınların ve özellikle doğurganlığın sembolik bir ifadesi” olmalıydı.

Willendorf Venüsü.

Amiens arkeolojik alanında kazıların başlamasından bu yana, on beş heykelcik çıkarıldı. Ancak sadece bu heykelcik mükemmel bir şekilde korunmuştu. Inrap Başkanı Dominique Garcia, “Bu, ders kitaplarında bulunacak türden bir belge.” diyor.


Euronews. AFP. 5 Aralık 2019.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login